Počasí dnes11 °C, zítra16 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Nemocných v kraji ubývá, zařízení ruší zákazy návštěv

Pacientů s chřipkou a respiračními nemocemi v Libereckém kraji ubývá, přibývá proto nemocnic a sociálních ústavů, kde ruší zákazy návštěv. Už v pátek ho odvolali v Nemocnici Frýdlant, od úterý ho ruší i Nemocnice s poliklinikou v České Lípě nebo Domov důchodců v Českém Dubu.

Většina zdravotnických zařízení však dál zůstává návštěvám uzavřena a čekají na další vývoj. V Libereckém kraji připadalo minulý týden na 100.000 obyvatel 1459 nemocných, což představuje pokles o 6,6 procenta. Čtyři lidé ale letos v kraji v souvislosti s chřipkou zemřeli. "Ve všech okresech Libereckého kraje došlo v sedmém týdnu k poklesu s výjimkou Jablonecka. Žádný okres nedosahuje epidemického prahu, což je 1600 až 1700 nemocných na 100.000 obyvatel," řekl již dříve vedoucí protiepidemického oddělení Hygienické stanice v Semilech Jaroslav Harman.

Nejméně nemocných bylo na Českolipsku, kde na 100.000 lidí připadalo 1367 pacientů s chřipkou. Vzhledem k tomu se od úterý rozhodla ukončit zákaz návštěv nemocnice v České Lípě. Zatím ale pouze na standardních lůžkových odděleních. "Na jednotkách intenzivní péče zákaz návštěv trvá minimálně do konce příštího týdne," uvedl lékařský ředitel Radek Havlas. Návštěvníci by se podle něj ale měli chovat zodpovědně a nechodit na návštěvy do zdravotnického zařízení s chřipkovými příznaky a zvyšovat tím rizika nejen pro příbuzné, ale pro všechny ostatní pacienty.

Také v Českém Dubu se už rozhodli ukončit od úterý zákaz návštěv v tamním domově důchodců. "Situace se výrazně zlepšila a my už dále nechceme omezovat setkávání našich klientů s jejich rodinou. Především pro starší lidi je tato restrikce dlouhodobě stresující," vysvětlil ředitel domova Radim Pochop.

To v Krajské nemocnici Liberec jsou zatím návštěvy zakázané stejně jako v nemocnici v Turnově a v léčebně v Jablonném v Podještědí, které pod ni spadají. "Důvodem je přetrvávající nepříznivá epidemiologická situace v Liberci, kdy je v krajské nemocnici stále hospitalizován velký počet pacientů s potvrzenou chřipkou. Návštěvy jsou zakázány až do odvolání," řekla dnes mluvčí nemocnice Barbora Silná. Uzavřeny dál zůstávají i nemocnice v Jablonci nad Nisou, Semilech či Jilemnici.

Napsala ČTK

Štítky návštěva, chřipka, nemocnice, Liberecký kraj, Nemocnice s poliklinikou Česká Lípa, a.s., Nemocnice Frýdlant, Semily, Krajská hygienická stanice, Barbora Silná, okres Jablonec nad Nisou

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Nemocných v kraji ubývá, zařízení ruší zákazy návštěv  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.