Počasí dnes11 °C, zítra16 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Rozhodnuto! Kraj chystá rekonstrukci nemocnice za 2,6 miliardy

Liberecký kraj připravuje modernizaci Krajské nemocnice Liberec. Současný areál nevyhovuje prostorově a neumožňuje ani další rozvoj největšího zařízení. Krajští zastupitelé záměr schválili. Modernizace přijde podle odhadů na 2,6 miliardy korun a velkou část peněz chtějí kraj a nemocnice získat z evropských fondů.

Liberecká nemocnice hospodaří ročně s obratem kolem 2,5 miliardy korun a je zisková. Od Nového roku se sloučila s Panochovou nemocnicí Turnov a vzniklo tak zdravotnické zařízení s 1140 lůžky a více než 2500 zaměstnanci. "Sama liberecká nemocnice je schopna na splácení úvěru na modernizaci ze svého ročně dát 30 až 40 milionů korun," řekl na jednání zastupitelstva generální ředitel nemocnice Luděk Nečesaný. Větší splátky by už podle něj ohrozily stabilitu zdravotnického zařízení.

Původně se zvažovaly tři varianty modernizace, dvě z nich počítaly s výstavbou zcela nové nemocnice buď na místě někdejší textilní továrny Textilana nebo na libereckém letišti. To by však představovalo investici kolem tří až čtyř miliard korun. "Pro to však nejsou k dispozici žádné vhodné finanční zdroje," řekla náměstkyně hejtmana pro zdravotnictví Zuzana Kocumová (Změna pro Liberecký kraj). Zvítězila tak varianta modernizace v současném areálu, kterou lze dělat postupně a je větší šance na ni získat dotace.Stavět by se mělo ve třech etapách v letech 2017 až 2020.

Projekt počítá s výstavbou nového pavilonu urgentní medicíny s nutnými laboratořemi a diagnostickými pracovišti za 1,2 miliardy korun. Pavilon by měl stát do konce roku 2017. V následujícím roce počítá záměr s výstavbou infrastruktury a modernizací bloků za zhruba 800 milionů korun. Ve třetí etapě se počítá s odprodejem nepotřebných budov a pozemků a vybudováním nového informačního systému a dokončením propojení jednotlivých budov v areálu. "I ta první etapa může být svým způsobem konečná, když se nepodaří zajistit další peníze, tak už se dál stavět nemusí," dodal Nečesaný.

Napsala ČTK

Štítky nemocnice, Liberecký kraj, Krajská nemocnice Liberec, Luděk Nečesaný, stavba, Turnov, Zuzana Kocumová

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Rozhodnuto! Kraj chystá rekonstrukci nemocnice za 2,6 miliardy  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.