Počasí dnes13 °C, zítra19 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Semilská nemocnice v ohrožení. Lékaři houfně odcházejí

Semilské nemocnici chybí lékaři a další chtějí odejít, fungování nemocnice je ohroženo. Nejhorší je situace na chirurgii, kde hrozí, že nebude schopna na konci března zajistit péči o pacienty. Lékaři ale chybí i na interně. Nemocnice proto hledá strategického partnera, který by pomohl zajistit provoz nejen personálně.

Spolupráci nabízejí nemocnice v Jablonci nad Nisou a nedaleké Jilemnici, ve hře je i Krajská nemocnice Liberec. O situaci v nemocnici dnes jednalo vedení města, nemocnice i Libereckého kraje se zaměstnanci zařízení. Ředitelé z nemocnic v Jablonci a Jilemnici představili své nabídky. Cílem schůzky bylo především uklidnit napjatou situaci ve zdravotnickém zařízení. "Nemáme zájem, aby se nemocnice rozpadla či privatizovat ji do soukromých rukou, chceme zachovat chod oddělení, na která jsou lidé zvyklí," ujistila dnes zaměstnance semilská starostka Věra Blažková (ANO). "Pro Liberecký kraj je prioritou zachování nemocnice jako veřejného zdravotnického zařízení," dodal hejtman Martin Půta (STAN).

Ředitel Tomáš Sláma, který v čele nemocnice stojí od 13. ledna, přiznal, že situace zdravotnického zařízení není dobrá. Nemocnice je podle Slámy dlouhodobě podfinancovaná, na investice by potřebovala nejméně 64 milionů korun. Zdravotnické zařízení ale trpí také chronickým nedostatkem zdravotnického personálu. Chybí nejen platové ohodnocení, ale perspektiva pro oddělení. Problémem nemocnice jsou také ztrátové technické provozy, zejména prádelna, stravovací provoz a energetické hospodářství.

Jako nejpravděpodobnější spojenec semilské nemocnice se dnes ukázala Nemocnice Jablonec nad Nisou. "O fúzi či majetkovém propojení nemocnice se zatím nehovoří, naše nabídka je pomoci teď akutně s těmi personálními problémy, pomoci se snížením režijních nákladů a pomoci nemocnici, aby odvedla výkony, které má a dosáhnou maximálních tržeb od pojišťoven," řekl Němeček. Jablonecká nemocnice je podle něj připravena pomoci lékaři i dalšími zdravotnickými pracovníky zajistit chod semilské nemocnice.

Nemocnice s poliklinikou v Semilech je jedním ze čtyř zdravotnických zařízení na Semilsku. Má 130 lůžek, z toho osm je intenzivních a 67 akutních. V 90. letech byla rekonstruována za 400 milionů korun. Zařízení s 250 zaměstnanci ročně hospitalizuje 4500 pacientů, dalších 60.000 lidí ošetří její ambulance. V roce 2013 provedli tamní lékaři asi 1500 operací. Nemocnice hospodařila v roce 2013 s obratem přes 156 milionů korun a skončila kvůli nižším úhradám od pojišťoven s dvanáctimilionovou ztrátou. Loňské údaje zatím k dispozici nejsou, očekává se ale ztráta kolem deseti milionů korun.

Napsala ČTK a Michael Daněk

Štítky nemocnice, lékař, zdravotnické zařízení, Nemocnice Jablonec nad Nisou, Tomáš Sláma, Liberecký kraj, Jilemnice, Krajská nemocnice Liberec, ANO 2011, Martin Půta

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Semilská nemocnice v ohrožení. Lékaři houfně odcházejí  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.