Počasí dnes17 °C, zítra19 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Jedná se o PR článek. Více info k PR článkům můžete najít ZDE.

Máte hypotéku? Pozor na správné pojištění!

PR článek

Konečně jste se dočkali a splníte si sen o vlastním bydlení. Co na tom, že k jeho financování využijete hypoteční úvěr? Dnes jde o naprosto běžnou záležitost, za kterou není třeba se stydět. Když už si ale hypotéku sjednáte, dejte si pozor na správné pojištění.

Když se řekne hypoteční úvěr

Hypotéka je pro mnohé z nás jedinou cestou k vlastnímu bydlení. Našetřit miliony není snadné, splátka hypotéky stojí skoro stejně jako nájemné. Když se tak rozhodujeme, zda platit za něco, co nikdy nebude naše, nemůžeme to přizpůsobit obrazu svému, a ještě se musíme bát třeba výpovědi z bytu, často se rozhodneme právě pro pravidelné splácení hypotéky.

Tou se rozumí dlouhodobý úvěr zajištěný zástavním právem k nemovitosti, která se nachází na území České republiky, je určená k bydlení a zapsaná v Katastru nemovitostí. Většinou jde o financovanou nemovitost, není to ale pravidlem. Ručit můžete i jinou nemovitostí.

Důležitou součástí hypotéky je i pojištění

Jelikož hypotéka je dlouhodobý závazek a jde o jednu z největších investic v našem životě, je třeba ji dostatečně chránit. Obvykle se k ní sjednávají i pojištění, konkrétně pojištění nemovitosti, pojištění proti neschopnosti splácet a životní pojištění.

Nás ale nejvíc zajímá pojištění nemovitosti, díky kterému se pojistíte pro případ, že by došlo k nepředvídatelné události, v jejímž důsledku by nemovitost byla poškozená. Abyste nemuseli škody hradit zcela ze svého, nebo jste o bydlení dokonce nepřišli, je tu pojištění nemovitosti.

Víte, že pojištění nemovitosti musíte mít povinně sjednané celou dobu, po kterou hypotéku splácíte?

Proti jakým rizikům se můžete pojistit?

Základním parametrem každého pojištění jsou rizika, proti kterým se chcete pojistit. Mezi ty základní patří:

  • Požár, výbuch, přímý úder blesku
  • Vichřice a krupobití
  • Povodeň a záplava
  • Pád stromu
  • Sesuv půdy, zřícení skal nebo lavin
  • Tíha sněhu či námrazy
  • Náraz vozidla
  • Zemětřesení

Náš tip: Velké škody napáchá třeba zemětřesení, požár, vichřice, povodeň a další. U některých rizik si možná myslíte, že u vás nehrozí, pak jste nepříjemně překvapeni. Proto je lepší probrat hrozící rizika se zkušeným pojišťovacím specialistou. Dost možná odhalíte něco, co by vás ani nenapadlo pojistit.

Nepodceňujte pojistné limity

Dalším důležitým parametrem každého pojištění, a to nejen pojištění nemovitosti, jsou pojistné limity. Právě od nich se odvíjí, kolik vám pojišťovna v případě pojistné události vyplatí.

Nemovitost byste měli pojistit na celou hodnotu bytu nebo domu a smlouvu byste také měli pravidelně aktualizovat. Tím se vyhnete možnému podpojištění nemovitosti, které by se vám mohlo pořádně vymstít. Pojišťovna by ve stejném poměru pokrátila i pojistné plnění, to by pak škody vůbec nemuselo pokrýt. Pojistné limity se nastavují pro každé riziko zvlášť a u jednotlivých pojišťoven se liší. Stejně tak vám každá pojišťovna může nabídnout jiný balíček pojištění, je jen na vás, jakému dáte přednost.

Víte, že některé pojišťovny vám spolu s pojištěním nemovitosti pojistí i domácnost? Takové pojištění sice není povinné, ale vyplatí se. Zatímco pojištění nemovitosti chrání stavbu jako takovou, na vnitřní vybavení bytu nebo domu už se nevztahuje.

K tomu potřebujete právě pojištění domácnosti. Jeho součástí může být zase pojištění odpovědnosti, které oceníte ve chvíli, kdy vy nebo jiný člen rodiny (u některých pojišťoven včetně zvířete) způsobíte neúmyslně škodu někomu dalšímu.

Víte, že díky pojištění můžete ušetřit na úrocích z hypotéky?

Je to tak. Banka vám při sjednání hypotéky může nabídnout i sjednání pojištění nemovitosti u vlastní nebo spřátelené pojišťovny, vy díky tomu můžete získat slevu na úrocích. Dobře si ale spočítejte, zda se vám taková sleva vyplatí, u jiné pojišťovny třeba získáte stejné pojištění ještě výhodněji.

Ohodnoť článek

Štítky pojištění, hypoteční úvěr, nemovitost, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Máte hypotéku? Pozor na správné pojištění!  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.