Počasí dnes22 °C, zítra23 °C
Pondělí 29. dubna 2024  |  Svátek má Robert
Bez reklam

Jedná se o PR článek. Více info k PR článkům můžete najít ZDE.

Sportem a zdravou stravou k fit postavě

PR článek

S nadváhou se v současnosti potýká mnoho lidí, a tak není překvapením, že se stále žádanějším cílem stává fit postava. Není to jen otázka vzhledu, ale především otázka zdraví, pohody a celkové kvality života. Fit postava, která je v souladu se zdravým životním stylem, je jakousi prevencí před řadou chronických onemocnění a každý den se stará o lepší duševní pohodu. Jak se správně vydat na cestu k lepší kondici? Klíčem jsou dvě složky – pravidelný pohyb a vyvážená strava.

Sport: Klíč k fit postavě i zdraví

Sport je neoddělitelnou součástí života mnoha lidí, a to nejen těch, kteří chtějí zhubnout nebo si udržet fit postavu. Investice času a úsilí do pravidelného sportování vám přinese řadu výhod zejména ve střednědobém a dlouhodobém horizontu.

Ať už je vaším cílem zhubnout, získat svaly, zlepšit celkovou kondici, nebo jednoduše žít zdravěji, sport by měl být nezbytnou součástí vašeho životního stylu. Pravidelné cvičení nabízí mnoho benefitů, které sahají daleko za hranice pouhého tvarování těla. Aerobní cvičení, jako je běh, plavání nebo jízda na kole, zlepšuje kardiovaskulární zdraví, snižuje riziko srdečních onemocnění a zvyšuje vytrvalost. Posilování přispívá k tvorbě svalové hmoty a zpevnění těla a třeba jóga zase pomáhá zvýšit flexibilitu těla a zlepšit rovnováhu. Všechny tyto věci oceníte i ve všedním životě a ne pouze v tělocvičně.

Sport navíc kromě zlepšení fyzického zdraví pozitivně ovlivňuje lidskou psychiku. Pravidelné cvičení pomáhá snížit hladinu stresu a zlepšit náladu. Také nabízí spoustu příležitostí k navázání nových přátelství – nové přátele můžete poznat při hraní týmových sportů, když se připojíte k místní běžecké skupině nebo když začnete chodit do fitness centra.

Když je vám sport zatím cizí…

Začátky bývají nejtěžší. Jak začít sportovat, abyste vydrželi a dočkali se očekávaných výsledků? Zahájit cestu k pravidelnému sportování vám pomohou následující kroky:

  • Stanovení cílů – Mějte jasno v tom, co od sportu očekáváte. Podle toho, zda chcete zlepšit svou kondici, zhubnout, nebo posílit svaly, musíte vybrat vhodnou sportovní aktivitu.
  • Výběr sportu – Zpočátku bývá lepší vybrat si méně náročnou aktivitu, například svižnou chůzi nebo plavání. Pokud máte rádi společnost, zvažte týmové sporty nebo skupinové fitness lekce.
  • Pravidelný režim – Vytvořte si týdenní plán a držte se ho. Začněte třeba třemi až čtyřmi cvičebními jednotkami týdně a časem můžete frekvenci, délku a náročnost tréninků navýšit.
  • Poslouchejte své tělo – Pocit mírné únavy je normální, ale pokud cítíte bolest nebo jiné nepříjemné pocity, možná to se sportem vzhledem ke své aktuální kondici přeháníte. Není kam spěchat. Rozhodně nepodceňujte význam regenerace po tréninku, předejdete tak zbytečným zraněním. S rychlejší regenerací svalů vám pomůže například i terapie červeným a infračerveným světlem.
  • Poraďte se s odborníkem – Nebojte se požádat o pomoc odborníka, profesionálního trenéra, který vám pomůže sestavit individuální tréninkový plán.

Zdravá a vyvážená strava podpoří proměnu

Zdravá a vyvážená strava je pro dosažení a udržení fit postavy stejně důležitá jako pravidelné cvičení, možná ještě o něco důležitější. Jíst správně nejenže zlepšuje fyzické zdraví, ale také duševní pohodu a dodává energii potřebnou pro každodenní život. Zaměřit se musíte především na optimální příjem energie, makroživin (bílkoviny, sacharidy a tuky) a mikroživin (vitamíny, minerální látky a stopové prvky).

Vyvarujte se průmyslově zpracovaným potravinám – tyto produkty často obsahují vysoký obsah soli, cukru a tuku, které mají negativní dopad na zdraví. Naopak do jídelníčku začleňte více celozrnných potravin, jako jsou ovesné vločky, celozrnný chléb a hnědá rýže, jež poskytují větší množství vlákniny, což vám pomůže cítit se sytější a budete mít více energie během dne. Samozřejmě jezte ovoce a zeleninu, protože tyto dary přírody obsahují mnoho důležitých vitamínů a minerálních látek, které jsou pro naše tělo nezbytné.

Tip: Pokud nemáte čas připravovat si vyvážená jídla každý den, skvělým řešením pro vás může být krabičková dieta. Tato dieta zahrnuje dodávku vyvážených pokrmů přímo k vám domů, čímž vám šetří čas a zároveň vám pomáhá držet se zdravého jídelníčku. V případě, že bydlíte v Liberci, podívejte se na dostupné krabičkové diety Liberec.

Doplňky a suplementy

S dosažením cílů vám dokážou znatelně pomoci vhodně vybrané doplňky stravy. Nikdy však nenahradí základy v podobě vyvážené stravy a zdravého pohybu. Pokud se rozhodnete zahrnout do svého jídelníčku doplňky stravy, mezi první volby by měly patřit proteiny na hubnutí a spalovače tuků.

Proteiny na hubnutí vám usnadní dosažení optimálního denního příjmu bílkovin, zatímco spalovače tuků stimulují metabolismus, čímž zvyšují schopnost těla spalovat tuk. Některé spalovače tuků navíc obsahují stimulanty, jako je kofein, které zvýší vaši energii, a tím vás motivují k větší fyzické aktivitě, případně obsahují složky pomáhající kontrolovat chuť k jídlu.

Ohodnoť článek

Štítky strava, sport, zdraví, Liberec

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Sportem a zdravou stravou k fit postavě  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.