Počasí dnes11 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Čtete text rubriky Blogy a komentáře. Jedná se názor autora, který se nemusí shodovat s postojem redakce.

Nezájem vlády o naše zdravotníky je opravdu příšerný

Lidé pracující ve zdravotnických profesích jsou pro společnost naprosto nepostradatelní a povolání zdravotníků se vždy těšilo mezi lidmi velké úctě. Nikoho proto asi nepřekvapí, že lékaři a zdravotní sestry se pravidelně umísťují na předních místech mezi profesemi vnímanými veřejností jako prestižní. Není pochyb o tom, že zvláště za současných okolností to platí dvojnásob. Právě oni jsou v první linii v boji proti šíření pandemie covid-19.

Autorem je Tomáš Zdechovský, europoslanec a místopředseda KDU-ČSL.

Opravdu je situace zdravotníků tak skvělá?

Na první pohled se také může zdát, že vedle prestiže povolání mají zdravotníci skvělé i finanční ohodnocení a nemají si vůbec na co stěžovat. Průměrný měsíční výdělek lékaře v akutní lůžkové péči měl podle dat Ústavu zdravotnických informací a statistiky loni dosáhnout až 88 312 korun a u zdravotních sester 47 498 korun.

Čísla ve statistikách jsou jedna věc. Realita už tak růžová není. V první řadě je třeba si uvědomit, že aritmetický průměr neznamená totéž, co medián (střední hodnota). Není pochyb o tom, že většina lékařů pracujících u akutních lůžek na zmíněné částky nedosáhne. Průměr bývá obvykle zkreslený některými extrémně vysokými hodnotami.

A to není vše. Oficiální platy na základě tabulek jsou u obou zmíněných profesí podstatně nižší, než jsou uvedené průměry. Není od věci zmínit, že platy lékařů začínají u absolventů ve státních zařízeních podle tabulek někdy i na částce podstatně nižší - 36 670 Kč, tedy o něco výše, než je současná průměrná mzda, což není pro mnohé absolventy po dlouhých šesti letech náročného studia příliš motivující. Nejvyšší možná mzda, které je podle tabulky možné dosáhnout, je 67 640 Kč v té nejvyšší platové třídě po více než 32 letech praxe. Všeobecné sestry mají tabulkové platy výrazně nižší. Ve veřejných nemocnicích se tabulkové platy všeobecných sester pohybují od 26 730 do 46 040 Kč v závislosti na zařazení do platové třídy a počtu odsloužených let.

Jak je tedy možné, že mohou zdravotníci v nemocnicích dostávat platy, které jsou podstatně vyšší, než je uvedeno v tabulkách? Na to existuje vcelku jednoduché vysvětlení, které ale zároveň ukazuje, jak nesnadný je život lidí pracujících v nemocnicích. U zdravotnických profesí je třeba mít na paměti, že zásluhu na výši platů mají vedle osobního ohodnocení především příplatky za mnoho stovek hodin přesčasů ročně.

Z toho vyplývá, že když přihlédneme k celkovému počtu odpracovaných hodin, platy zdravotníků už zdaleka tak hezky nevypadají. Náročná práce lékařů a sester s sebou nese obrovskou zodpovědnost a důsledkem mimořádného vytížení v posledních měsících i enormní stres, únavu či dokonce vyčerpání. Sám jsem se během své dobrovolnické služby v nemocnicích mohl přesvědčit na vlastní kůži, jak obtížné to mají naši zdravotníci, kteří jsou nyní vděční za každou pomocnou ruku.

Skandální přehlížení zdravotníků

A myslíte si, že vláda projevila nějakou vděčnost našim obětavým zdravotníkům, kteří musí nyní dennodenně řešit mj. důsledky jejích pochybení? Vše nasvědčuje tomu, že pravdou je bohužel pravý opak.

Kroky současného ministerstva jsou směsí naprostého cynismu a neúcty k práci našich zdravotníků. S vděčností v podobě mimořádných odměn příliš počítat nemůžou. Nová vyhláška ministerstva zdravotnictví dokonce zkrátila odměny mnoha lidem pracujícím na covidových odděleních. Jak je to možné?

Na základě této vyhlášky totiž VZP snížila platby za pacienty s covidem na intenzivních lůžkách o třetinu a na standardních lůžkách zrušila kompenzaci úplně. Nižší platby schválilo ministerstvo zdravotnictví proto, že pojišťovnám vzrostly náklady, když na podzim prudce narostl počet covidových pacientů. Odnést to pak museli zdravotníci v některých nemocnicích, kteří přišli o příplatky, a posloužili tak jako obětní beránci. Až v pátek ráno slíbil ministr Blatný, že zdravotníci o odměny nepřijdou. V pondělí se tím má zabývat vláda, ale kdo ví, jak to nakonec bude.

Přehlížení zdravotníků ze strany naší vlády dělá ještě více donebevolající skutečnost, že se vůbec nešetřilo na mimořádných odměnách pro lidi ve vysokých funkcích na ministerstvu zdravotnictví, jehož rozhodnutí mají naopak nepochybný podíl na tom, že Česko patří ve zvládání pandemie k nejhorším na světě. Na prémie vysoce postaveným lidem na ministerstvu se přerozdělily téměř čtyři miliony korun.

Někteří náměstci ministra získali mimořádné odměny až 250 tisíc korun hrubého a ředitelé jednotlivých odborů si za období od července do listopadu přišli i na 277 tisíc korun! Naopak např. lékaři neměli za zvládnutí loňské druhé vlny prémie vůbec žádné. Nemůžeme se divit tomu, že za takových okolností musí vyplácení mimořádných odměn pro lidi na ministerstvu působit na zdravotníky jako červený hadr.

Chování ministerstva je tedy naprostým výsměchem všem lidem pracujícím ve zdravotnictví! Současná vláda dává najevo, že i v dnešní složité situaci na naše zdravotníky zvysoka kašle a není schopná projevit ani elementární úctu k jejich práci. A takto je to v naší zemi, kde vládne naprostý chaos, teď se vším.

Hodnocení článku je 86 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři

Štítky komentář, Tomáš Zdechovský, zdravotnictví, plat, finance, koronavirus, zdravotnický pracovník, vláda, lékař, Ministerstvo zdravotnictví České republiky, KDU-ČSL, Ústav zdravotnických informací a statistiky ČR, Jan Blatný, Všeobecná zdravotní pojišťovna Če

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Luděk Zapletal

Co ješte tenhle lidovecký udavač nevymyslí.

Neděle, 7. března 2021, 08:18Odpovědět

Nezájem vlády o naše zdravotníky je opravdu příšerný  |  Blogy a komentáře  |  Drbna  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.