Počasí dnes13 °C, zítra19 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Čtete text rubriky Blogy a komentáře. Jedná se názor autora, který se nemusí shodovat s postojem redakce.

KOMENTÁŘ: Bezpečnost budov určitě nezaručuje jejich nasvícení

Rada pro klima navrhla osvětlení budov vypínat v pozdních nočních hodinách a brzkých ranních hodinách. Náměstek primátora Jiří Šolc (Starostové pro LK) toto odmítl s odůvodněním, že by to bylo na úkor bezpečnosti. Na rozhodnutí radnice reaguje astronom Martin Gembec, který působí v planetáriu liberecké iQLANDIE. „Podle mého soudu jde o nezodpovědné jednání předních zastupitelů města," píše.

Autor komentáře Martin Gembec je vedoucí planetária iQLANDIA, je také členem České astronomické společnosti

Vážení zastupitelé města, jako astronom úzce spjatý s vývojem nových norem vedoucích ke snížení světelného smogu se musím vůči vašim neodborným tvrzením hrubě ohradit. Bezpečnost budov určitě nezaručuje jejich nasvícení. Nadměrným časem jejich nasvícení přicházíme v Liberci ročně o nejméně 84 tisíc korun a bude to časem i více.

Neumím si představit, kolik Liberečanů a turistů to po půlnoci ocení za tyto náklady, a zda budou souhlasit, že tyto prostředky nešly raději do rozvoje města. Do investic ve školství, MHD nebo nakládání s odpady. Vaše rozhodnutí investovat raději půl milionu korun do úpravy tohoto osvětlení za úspornější považuji nejen za neekologické, ale i zcela jistě za nezodpovědné nakládání s prostředky města.

Radnice nebo divadlo budou dál svítit celou noc. Je to kvůli bezpečnosti, vysvětluje vedení města

Nasvícené liberecké dominanty, jako jsou radnice, divadlo, muzeum nebo kostely, budou nadále svítit celou noc. Se zkrácením doby svícení přišla městská pracovní skupina Rada pro klima, vedení město ale jejich nápad odmítlo s tím, že by stouplo...

Dostatečné nasvícení památek zajišťují nesprávně směrová svítidla v okolí, která svítí i do oblohy, což opět platíme my všichni.

Hodnocení článku je 64 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Město Liberec

Štítky komentář, nasvícení budov, rada pro klima, Liberec, radnice, martin gembec

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Miloš Kraus

Martine, nic si z mistra Šolce nedělejte. Bude se zodpovídat za milionové částky ohledně Centra Buriana. Ohání se bezpečností, zatímco mu bez ohledu na osvětlení týpci driftují v noci před radnicí, vykrádají klenotnictví nebo sprejují po budovách okolo. Ostatně bezpečno není ani ve dne od Kraje přes kulturák, Fügnerku, Soukeňák až do Barvířské. Můžeme ho ale někdy nechat pod lampou v Zahradě vzpomínek :-) Jestli si zaslouží bobříka, nebo ho sežere medvěd – no uvidíme. A v dalším kole na Jizerce. Hvězdu viděl jen na radnici.

Středa, 9. února 2022, 21:42Odpovědět

KOMENTÁŘ: Bezpečnost budov určitě nezaručuje jejich nasvícení  |  Blogy a komentáře  |  Drbna  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.