Počasí dnes7 °C, zítra11 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Radnice nebo divadlo budou dál svítit celou noc. Je to kvůli bezpečnosti, vysvětluje vedení města

Nasvícené liberecké dominanty, jako jsou radnice, divadlo, muzeum nebo kostely, budou nadále svítit celou noc. Se zkrácením doby svícení přišla městská pracovní skupina Rada pro klima, vedení město ale jejich nápad odmítlo s tím, že by stouplo riziko případného poničení nebo vykradení budov.

Rada pro klima navrhla osvětlení budov vypínat v pozdních nočních hodinách a brzkých ranních hodinách. Šlo by spíš o symbol. „Ekonomicky by se to nevyplatilo pravděpodobně nikdy, tady spíše šlo o ekologický vzkaz, že nepálíme elektrickou energii, nezvyšujeme světelný smog ve městě. Takže jakýsi ekologický vzkaz by to byl, ale na úkor bezpečnosti," uvedl náměstek primátora Jiří Šolc (Starostové pro LK).

Pokud by se osvětlení budov vypínalo dříve, město by za rok ušetřilo 84 tisíc korun. Město ale nakonec požadavek odmítlo z bezpečnostních důvodů. „Na jedné straně jde o odhad úspor za elektrickou energii, ale je tady také druhá strana, a tou jsou možná rizika spojená s řešením pojistných událostí,“ dodal Šolc s tím, že by mohlo dojít například k vykradení budov.

Město chce postupovat spíš postupnou výměnou osvětlení za úspornější varianty. „Nechceme připravit Liberečany i třeba turisty o tu nádheru, když jsou v noci tyto krásné ikonické budovy nasvícené, takže chceme jít takovou rozumnou cestou, a to včetně veřejného osvětlení," uvedl primátor Jaroslav Zámečník (Starostové pro LK). Město už takto v minulosti vyměnilo osvětlení na radnici, tehdy to vyšlo na asi půl milionu korun.

Hodnocení článku je 84 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto lacultura.cz

Štítky osvětlení, radnice, rada pro klima, klima, Jiří Šolc, Starostové a nezávislí, Jaroslav Zámečník, divadlo

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Radnice nebo divadlo budou dál svítit celou noc. Je to kvůli bezpečnosti, vysvětluje vedení města  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.