Aktuálně

Čeká nás zatažený víkend s přeháňkami. Teploty půjdou nahoru více...

Policie zná příčinu diskotéky na Bílém Kameni. Šlo o závadu na mrazícím zařízení více...

Asfaltové hřiště na Králově Háji čeká proměna. Nadchnout má děti i jejich dozor více...

Prales na Ještědu se rozroste o 4,5 hektaru. Spolek vyjde výkup na milion více...

Pohotovosti převezmou zdravotní pojišťovny. O všechny v kraji ale nestojí více...

Čtete text rubriky Blogy a komentáře. Jedná se názor autora, který se nemusí shodovat s postojem redakce.

BLOG: Hřib Kříšť, i jedna plodnice zkazí celý pokrm

Autoři

Nejedlý hřib, který kvůli hořkosti zkazí celý pokrm. Ovšem barva klobouku a žluté póry tohoto záškodníka prozradí.

Tohoto hřiba jsem opět našel v nedalekém lesíku. Může vypadat vábně, ale klobouk prozradí, že tady něco nehraje a houbař by si měl dát pozor, protože takto zbarvený klobouk, mají většinou nejedlé nebo jedovaté hřiby.

Hřib kříšť roste roztoušeně, většinou pod jehličnany ve vyšších polohách. Ovšem může růst i pod listnatými stromy v nižšších polohách. Tohoto hřiba jsem našel pod buky(cca. 380 m n.m).

Tohoto záškodníka poznáme podle šedého klobouku, žlutých pórů a červeného třeně, na kterém je častokrát síťka, ale nemusí to být pravidlem. Existuje i varieta bez síťky. Po otlačení modrá a chuť je ihned hořká.

Často se zaměňuje za jedovatého hřiba satana. Ten má ale červené póry, starší plodnice zapáchají a také roste v teplejších oblastech, především pod duby na vápencovém podloží. Ovšem nejpravděpodobnější záměna by mohla být za hřib Moserův, který u nás roste velmi vzácně, především pod smrky ve vyšších polohách na vápencovém podloží. Oproti hřibu kříšťi má červené póry, jedovatý. Dále za hřib Le Galové, který má červené póry, častokrát růžové tóny na klobouku a roste vzácněji v teplejších oblastech, především pod duby na vápenci. Podobně je na tom i hřib nachový, který roste na obdobných stanovištích, ale ten je ještě o něco vzácnější.

Tohoto hřiba jsem našel poprvé, i když nějak vzácný není. Nicméně radost jsem měl. Přeji vám, ať tento hřib neskončí ve vašem košíku a nasbíráte plno jedlých hub.

Chceš nám něco sdělit?Napiš nám

Napiš do redakce

Pošli nám tip na článek, reakci na daný článek nebo jakoukoliv zpětnou vazbu.

* Soubor není povinné přikládat.
Napište první písmeno abecedy.

Štítky Blog

Komentáře

Přihlášení uživatele

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.

Pošli tip na kulturní akci

Publikace zaslané kulturní či sportovní akce není garantována a vždy o publikaci rozhoduje redakce.
Zasláním tipu do redakce zároveň deklaruji, že mám svolení s užitím fotografie.

* Soubor není povinné přikládat.
Napište první písmeno abecedy.

Odesláním formuláře souhlasím s obchodními podmínkami, etickým kodexem a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.