Aktuálně

Policie dopadla muže, který v Jablonci přepadl 71letou ženu. Za podobné činy už seděl více...

Investice do dětských hřišť v Liberci. Vznikla nová, stávající prošla obnovou více...

Vánoční koncert v ruprechtickém kostele. Rosex zve na melodie z celého světa více...

Medaile, poděkování i plakety. Záchranka ocenila své lidi, ředitele čekalo překvapení více...

Resort dopravy Libereckého kraje povede od ledna Daniel David, nahradí Jana Svitáka více...

Liberec hledá nového ředitele či ředitelku Šaldova divadla, vypsal výběrové řízení více...

Čtete text rubriky Blogy a komentáře. Jedná se názor autora, který se nemusí shodovat s postojem redakce.

BLOG: Pečárka císařská, dobře poznatelná a jedlá houba

Autoři

S touto mohutnou a dobře poznatelnou pečárkou se můžete setkat nejen v lese, ale i na sídlišti.

S touto pečárkou se tento rok sekávám častěji než minulý rok. Minulý rok se párkrát objevila na jednom místě. Tento rok roste pravidelně na dvou místech.

Pečárka císařská je dobře poznatelná a mohutná pečárka, která roste poměrně hojně ve všech typech lesů, ale i v parcích a zahradách(já je nacházím především na sídlišti, v místech s jehličnany). Navíc je tato pečárka i jedlá.

Poznáme ji především podle klobouku se žlutými a hnědými šupinami. Lupeny jsou brzy narůžovělé a později až tmavě hnědé. Na třeni je prsten a třeň je bělavý, někdy také nažloutlý. Vůně je hořkomandlová a na řezu nemění barvu. Což je dobrý poznávací znak, pro rozpoznání od dalších pečárek.

Nejnebezpečnější záměna je za pečárku koroptví nebo perličkovou. Tyto pečárky jsou jedovaté a na řezu nebo po poporanění žloutnou. Tyto pečárky také mají trochu jiné šupiny na klobouku a zapáchají. Další možná záměna je s pečárkami, které naopak červanejí. Jako je pečárka lesní a Langeova. Rostou především pod jehličnany(Langeova méně často i pod listnatými stromy). Dále je to pečárka rumištní. Pečárka dvouvýtrusá, ta po poranění růžoví a průmyslově se pěstuje. Pečárka Bohusova je význačná tím, že kromě červenání roste v trsech. Zmíněné červenající a růžovějící pečárky jsou naopak jedlé.

Tuto pečárku si rád vyfotím, pokud najdu fotogenické plodnice jako tyto plodnice :-)

Chceš nám něco sdělit?Napiš nám

Napiš do redakce

Pošli nám tip na článek, reakci na daný článek nebo jakoukoliv zpětnou vazbu.

* Soubor není povinné přikládat.
Napište první písmeno abecedy.

Štítky Blog

Komentáře

Přihlášení uživatele

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.

Pošli tip na kulturní akci

Publikace zaslané kulturní či sportovní akce není garantována a vždy o publikaci rozhoduje redakce.
Zasláním tipu do redakce zároveň deklaruji, že mám svolení s užitím fotografie.

* Soubor není povinné přikládat.
Napište první písmeno abecedy.

Odesláním formuláře souhlasím s obchodními podmínkami, etickým kodexem a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.