Aktuálně

Atraktivní, ale těžký los pro Jablonec. Ve čtvrtfinále poháru přivítá Slavii více...

Tygři ustáli nápor Třince a vrátili se na druhé místo tabulky více...

Při požáru zachránil liberecký hasič Roman Kostelňák dítě, dostal medaili HZS více...

Dívenka nastoupila v Jablonci cestou na hudebku do špatného autobusu, pomohli strážníci více...

Čeká nás zatažený víkend s přeháňkami. Teploty půjdou nahoru více...

Policie zná příčinu diskotéky na Bílém Kameni. Šlo o závadu na mrazícím zařízení více...

Asfaltové hřiště na Králově Háji čeká proměna. Nadchnout má děti i jejich dozor více...

Prales na Ještědu se rozroste o 4,5 hektaru. Spolek vyjde výkup na milion více...

Pohotovosti převezmou zdravotní pojišťovny. O všechny v kraji ale nestojí více...

Čtete text rubriky Blogy a komentáře. Jedná se názor autora, který se nemusí shodovat s postojem redakce.

BLOG: Pečárka císařská, dobře poznatelná a jedlá houba

Autoři

S touto mohutnou a dobře poznatelnou pečárkou se můžete setkat nejen v lese, ale i na sídlišti.

S touto pečárkou se tento rok sekávám častěji než minulý rok. Minulý rok se párkrát objevila na jednom místě. Tento rok roste pravidelně na dvou místech.

Pečárka císařská je dobře poznatelná a mohutná pečárka, která roste poměrně hojně ve všech typech lesů, ale i v parcích a zahradách(já je nacházím především na sídlišti, v místech s jehličnany). Navíc je tato pečárka i jedlá.

Poznáme ji především podle klobouku se žlutými a hnědými šupinami. Lupeny jsou brzy narůžovělé a později až tmavě hnědé. Na třeni je prsten a třeň je bělavý, někdy také nažloutlý. Vůně je hořkomandlová a na řezu nemění barvu. Což je dobrý poznávací znak, pro rozpoznání od dalších pečárek.

Nejnebezpečnější záměna je za pečárku koroptví nebo perličkovou. Tyto pečárky jsou jedovaté a na řezu nebo po poporanění žloutnou. Tyto pečárky také mají trochu jiné šupiny na klobouku a zapáchají. Další možná záměna je s pečárkami, které naopak červanejí. Jako je pečárka lesní a Langeova. Rostou především pod jehličnany(Langeova méně často i pod listnatými stromy). Dále je to pečárka rumištní. Pečárka dvouvýtrusá, ta po poranění růžoví a průmyslově se pěstuje. Pečárka Bohusova je význačná tím, že kromě červenání roste v trsech. Zmíněné červenající a růžovějící pečárky jsou naopak jedlé.

Tuto pečárku si rád vyfotím, pokud najdu fotogenické plodnice jako tyto plodnice :-)

Chceš nám něco sdělit?Napiš nám

Napiš do redakce

Pošli nám tip na článek, reakci na daný článek nebo jakoukoliv zpětnou vazbu.

* Soubor není povinné přikládat.
Napište první písmeno abecedy.

Štítky Blog

Komentáře

Přihlášení uživatele

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.

Pošli tip na kulturní akci

Publikace zaslané kulturní či sportovní akce není garantována a vždy o publikaci rozhoduje redakce.
Zasláním tipu do redakce zároveň deklaruji, že mám svolení s užitím fotografie.

* Soubor není povinné přikládat.
Napište první písmeno abecedy.

Odesláním formuláře souhlasím s obchodními podmínkami, etickým kodexem a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.