Počasí dnes11 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Jak zabezpečit byt či dům před odjezdem na dovolenou

Také už si píšete seznam, co všechno musíte udělat před odjezdem na dovolenou? Kromě toho, co nakoupit a zabalit, sepište si i to, jak zabezpečit svůj byt či dům před nečekanou katastrofou v době vaší nepřítomnosti.

Nejenom, že když na nic nezapomenete, najdete svůj byt po návratu tak, jak jste jej opustili, ale ještě se nebudete na dovolené trápit starostmi, jestli jste vypnuli žehličku či zavřeli balkonové dveře. A co všechno by na takovém seznamu mělo být?

Vypnout tepelné spotřebiče

Projděte celý byt a zkontrolujte, zda jsou vypnuty všechny tepelné spotřebiče – topení, žehlička, rychlovarná konvice, ale třeba i elektrické topítko. Může se totiž stát, že se samy od sebe zapnou, a pokud jsou poblíž třeba nějaké papíry, může být průšvih na světě.

Nastavit světelný spínač a pohybové čidlo

Zloději nejčastěji „pracují“ pod rouškou tmy. Investujte tedy do světelných čidel pohybu nejenom před hlavními dveřmi, ale třeba i přede dveřmi na terasu nebo do garáže. Dobré je také mít světelný spínač, který se večer rozsvítí, v některé z místností uvnitř domu. Málokterý zloděj bude riskovat, že v domě na někoho narazí. Řešením jsou také elektronické zabezpečovací systémy, které okamžitě přivolají bezpečnostní agenturu.

Zkontrolovat zámky a jejich bezpečnostní třídu

Tenhle bod rozhodně nepodceňujte. Bytaři na první pohled poznají, s jakým zámkem mají tu čest. Pokud narazí na cylindrickou vložku bezpečnostní třídy 3 až 4, opatřenou kvalitním kováním, vypraví se radši k jiným dveřím. „A pokud už by se zloděj přeci jenom odhodlal se do boje se zámkem pustit, bude se s ním bezvýsledně prát opravdu hodně dlouho,“ vysvětluje bezpečnostní expert značky FAB Jan Hrnčíř.

Pročíst pojistku

Při tomhle čtení pojistky nejde ani tak o to, co všechno jste si pojistili, ale zejména o to, jestli splňujete všechny podmínky pro pojistné plnění. To je totiž podmíněno také kvalitním zabezpečením domu nebo bytu. I kdybyste měli pojištěné šperky na milion, pokud je podmínkou zámek čtvrté bezpečnostní třídy – a to nejenom na vchodových, ale i garážových či balkonových dveřích – a vy máte někde jenom trojku, nebo dokonce dvojku, máte zkrátka smůlu. „Pokud si nejste jistí, jakou cylindrickou vložku ve dveřích máte, zastavte se u certifikovaného zámečníka. Ten totiž úroveň vašeho zabezpečení pozná už podle klíče,“ doporučuje Jan Hrnčíř z FABu. Statistiky říkají, že asi 80 % procent vloupání se nepodaří objasnit. A i kdyby zloděje chytli, vaše věci už budou nejspíš dávno prodané. Pojistka je tedy jedinou cestou, jak se domoci odškodnění.

Napsat na zvonek příjmení v množném čísle

Jednoduchá rada zadarmo. Pokud je na zvonku napsáno Josef Novák nebo Martina Svobodová, automaticky to budí dojem, že v objektu bydlí pouze jeden člověk. Takže když je na dovolené, vzduch je nejspíš čistý. Když napíšete Novákovi, dá se jen těžko usuzovat, jestli někdo z početné rodiny nezůstal náhodou doma.

Cennosti dát do trezoru

Šperky, hotovost, ale i účtenky od drahé elektroniky zavřete do trezoru. Nejen, že jej zloděj nejspíš ani nenajde, ale rozhodně se do něj nedostane. A proč účtenky? Při případném prokazování škod pojišťovně vám mohou výrazně usnadnit situaci.

Domluvit se sousedy vybírání schránky

Nic nevypovídá o nepřítomnosti víc než přeplněná poštovní schránka. Proto poporoste sousedy nebo někoho z rodiny, aby vám čas od času schránku vybrali.

Tisková zpráva

Štítky dům, zámek, Jan Hrnčíř

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jak zabezpečit byt či dům před odjezdem na dovolenou  |  Radilka  |  Drbna  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.