Počasí dnes4 °C, zítra3 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

DRBNA BARISTKA: Káva a zdraví. V čem nám káva pomáhá a může jí být někdy až moc?

Drtivá většina lidí si v dnešní době nedokáže život a vlastně ani jediný den představit bez šálku kávy. Většina z nich ji vnímá jako stimul, který je ráno povzbudí do práce a během dne udrží bdělé. Často nezůstane u jediného šálku kávy denně, ale s přibývajícími hodinami přibývá i počet vypitých káv. Je to však správně? Neškodíme svému zdraví na úkor stimulace organismu? To si povíme v dalším dílu seriálu Drbny baristky, tvořeného ve spolupráci se společností Alesio.

Podle nespočtu vědeckých studií, které kávu zkoumaly a stále zkoumají, má káva v přiměřeném množství pozitivní vliv na organismus. Obsahuje totiž více než dvě stě zdraví prospěšných látek, a to především antioxidantů. Dokonce má čtyřikrát větší obsah antioxidantů než zelený čaj, který byl donedávna považován za pokladnici antioxidantů. Ty ničí volné radikály přítomné v těle, které by jinak útočily na DNA; což má za následek vznik rakoviny, degenerativní poškození mozku, předčasné stárnutí a spoustu dalších neduhů.

Káva může podle odborníků dokonce snížit riziko výskytu některých chorob. Její pozitivní účinky potlačují vznik Parkinsonové a Alzheimerové nemoci, která v posledních desetiletích postihuje čím dál vyšší procento populace. Nezanedbatelný je rozhodně i vliv pití kávy na prevenci vzniku diabetu 2. stupně a kardiovaskulárních chorob. A navíc, káva výrazně pomáhá při trávení a ulehčuje jeho průběh.

Na kávě ale rozhodně nešetřete, nevyplatí se to. Když se bavíme o tom, že je káva zdraví prospěšná, rozhodně v tu chvíli nemluvíme o kávě typu „český turek“ anebo oblíbeném půllitrovém hrnky instantní kávy. Vybírejte kávu stejně důsledně, jako vybíráte třeba čerstvé maso nebo pečivo – taky nepátráte primárně po tom nejlevnějším, ale chcete, aby bylo svěží, zdravé a co nejvíce kvalitní.

Káva a naše zdraví si spolu tedy očividně vážně rozumí, ale mějte na paměti, že všeho moc škodí – každý den je totiž lidské tělo schopno přijmout maximálně 200 až 300 miligramů kofeinu. Litr kávy denně tělo spíše dehydratuje, než povzbudí, proto zatněte si zuby a vystačte si se třemi až čtyřmi šálky.

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky káva, kavárna, barista, zdraví, šálek

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

DRBNA BARISTKA: Káva a zdraví. V čem nám káva pomáhá a může jí být někdy až moc?  |  Radilka  |  Drbna  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.