Počasí dnes6 °C, zítra11 °C
Úterý 19. března 2024  |  Svátek má Josef
Bez reklam

Začíná festivalová sezóna. Dejte si pozor při online nákupu vstupenek

Se začátkem festivalové sezóny varujeme spotřebitele, aby se vyhnuli nákupu vstupenek od pochybných online portálů, které přeprodávají vstupenky. Kampaň na rozšíření povědomí spotřebitelů o rizicích spojených s nákupem vstupenek od přeprodejců zahajujeme ve spolupráci s dalšími devíti spotřebitelskými organizacemi z Evropské unie.

Při nákupu vstupenek od neautorizovaných přeprodejců se spotřebitelé vystavují četným rizikům. „Lidé mohou za vstupenky zaplatit několikanásobně více než v oficiální distribuci a následně zjistit, že vstupenky neodpovídají popisu nebo jsou nepoužitelné. Bývají totiž vedeny na jméno konkrétní osoby, takže spotřebitelům může organizátor akce odepřít vstup na daný koncert, festival nebo sportovní utkání. Naše zkušenost z řešení těchto sporů je taková, že přeprodejci odmítají vrátit poškozeným spotřebitelům peníze. Zatím na ně nemáme dostatečně efektivní páky, přitom je to problém evropského měřítka,“ uvádí Lukáš Zelený, vedoucí právního oddělení spotřebitelské organizace dTest.

Několik doporučení

V několika členských státech Evropské unie je systematický online přeprodej vstupenek za účelem zisku zakázaný nebo podléhá přísným pravidlům. Spotřebitelům doporučujeme, aby si vždy ověřili, že vstupenky nakupují za cenu, kterou nastavil pořadatel akce. Především by měli dbát na to, aby vstupenky kupovali pouze prostřednictvím oficiálních prodejních kanálů nebo u autorizovaných přeprodejců.

„Spolu se zahájením kampaně podáváme také podnět České obchodní inspekci, aby prošetřila, zda přeprodejci vstupenek dodržují všechna pravidla ochrany spotřebitele,“ informuje Lukáš Zelený. Více informací včetně tři krátkých videí naleznete v článku na našem webu.

Druhotný prodej a neférové praktiky

Druhotný prodej vstupenek se rychle rozšiřuje napříč celou Evropskou unií a často funguje přeshraničně s použitím neférových praktik. „Národní dozorové úřady proto musejí spolupracovat, aby problém řádně prošetřily a zajistily férové a transparentní podmínky pro spotřebitele, jak vyžaduje spotřebitelské právo v EU,“ uzavírá Zelený.

Co udělat před nákupem vstupenky?

  • Vždy si překontrolujte, že ten, od koho vstupenky kupujete, je k jejich prodeji oprávněn. To je důležité obzvláště proto, že neautorizovaní přeprodejci se při vyhledávání často objeví v seznamu výsledků jako první.
  • Buďte obezřetní v případě jakýchkoliv nejasností na webech se vstupenkami.
  • Nenechte se zlákat frázemi typu „zbývá už jen pár posledních vstupenek“, „rychle se prodává“, „20 dalších zákazníků si prohlíží vstupenky“ nebo „zbývá méně než 2 % vstupenek“, které přeprodejci velmi často používají.
  • Vždy si překontrolujte, zda neplatí zvláštní pravidla pro vstup na akci. Například může být spolu se vstupenkou nutné předložit doklad totožnosti jako důkaz, že vstupenku uplatňuje ten, kdo ji zakoupil. Pořadatel akce totiž může uplatňovat výrazná omezení, pokud jde o vstupenky od neautorizovaných prodejců.

Tisková zpráva

Štítky DTest, festivaly, sezona, online vstupenky, vstupenka, spotřebitel, Evropská unie, Česká obchodní inspekce

Začíná festivalová sezóna. Dejte si pozor při online nákupu vstupenek  |  Radilka  |  Drbna  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.