Počasí dnes3 °C, zítra5 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Na výstavě k Husovi bude i 650 kg vážící vápencová stéla

Na osobnost Jana Husa, od jehož upálení letos uplyne 600 let, je zaměřená výstava Quodlibet. V Pojizerské galerii semilského muzea začne v pátek. Částečně bude pojatá jako středověká disputace a bude na ní i 650 kilogramů vážící vápencová stéla. Novinářům to dnes řekla ředitelka muzea Tereza Nemeth.

Diskutujícími je devět výtvarných umělců pražské Umělecké besedy, každý z nich si zvolil vlastní téma i výtvarný postup. Jedinou podmínkou bylo, aby v jeho díle nehrálo hlavní roli Husovo upálení. "Základní myšlenka výstavy je v tom, že bychom rádi zbořili mýtus, že mistr Jan Hus rovná se upálení v Kostnici. Chtěli bychom poukázat, že stěžejních odkazů a pohledů, jak se dívat na Husa, jeho působení, je mnohem více než jen oheň v Kostnici," uvedla kurátorka výstavy Lenka Patková.

Výstava je zároveň propojená se současností přes prezidenta T. G. Masaryka. "Protože spojnice mistr Jan Hus a jeho teze ohledně pravdy velmi rezonovala s budováním koncepce samostatného státu," vysvětlila Patková. Na první republiku odkazuje například právě vápencová stéla od Jiřího Kačera. V té době podle Patkové vznikalo velké množství Husových pomníků a památníků.

Nepřehlédnutelný bude v galerii i obraz Dodatek k husitství od Stanislava Judla, který je jediným nežijícím výtvarníkem zastoupeným na výstavě. Obraz zapůjčila do Semil galerie hlavního města Prahy. "Obraz dobře vystihuje ambivalentnost vnímání Husa. Jeho smrt vyvolala další sled historických událostí, i proto další století bývalo nazýváno husitské. Pro některé to byla doba temna, pro jiné cesta ke světlu," dodala kurátorka.

Výstava v semilském muzeu potrvá do 19. července, v rámci doprovodného programu jsou disputace nebo-li vědecké rozpravy připravené i pro školy.

Zdroj: ČTK

Štítky Jan Hus, výstava, muzeum, galerie, Kostnice, Umělecká beseda, Tomáš Garrigue Masaryk, Jiří Kačer, První republika, Praha

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Na výstavě k Husovi bude i 650 kg vážící vápencová stéla  |  Radilka  |  Drbna  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.