Počasí dnes14 °C, zítra19 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Šance pro filmové nadšence: Archiv nabídne ke koupi téměř 2500 plakátů

Národní filmový archiv (NFA) nabídne veřejnosti ke koupi téměř 2500 originálních filmových plakátů. Prodej bude zahájen na e-shopu NFA začátkem října, kdy bude zveřejněno prvních sto titulů. Další budou postupně doplňovány, sdělila dnes pracovnice archivu Helena Černohorská.

"Plakáty běžně archivujeme ve třech kusech, takže jejich uložení ve sbírkách je dlouhodobě garantováno. Od někdejší Ústřední půjčovny filmů jsme ovšem dostávali víc výtisků, takže tyto takzvané multiplikáty jsme se rozhodli nabídnout veřejnosti. Samozřejmě až poté, co jsme vyřešili všechny autorskoprávní náležitosti," uvedla ředitelka sekce neaudiovizuálních sbírek Tereza Czesany Dvořáková. "Jde o jednorázovou akci, která se nebude opakovat," dodala.

Ceny plakátů se pohybují od padesáti korun až k několika tisícům. U každého titulu bude v nabídce definovaný stav, v perfektní kondici je jen zlomek. Většina plakátů nese stopy po skladování a malé oděrky, které však celkovému vzhledu dodávají patřičnou patinu.

Nejstarší plakát, který bude NFA nabízet, pochází z roku 1950. Výtvarník Ever Alexander Púček ho vytvořil k maďarskému filmu Pasáček Matyi. "Samozřejmě nabídneme i ty notoricky známé, jako jsou Něžná, Marketa Lazarová, Sladký život, Hoří, má panenko... Ale myslím, že mnohé překvapí plakáty k zapomenutým sovětským nebo východoněmeckým snímkům - graficky jsou totiž velmi působivé," poznamenala Černohorská, která se v NFA stará o distribuci.

Kromě zvučných jmen, jako jsou Zdeněk Ziegler, Olga Poláčková Vyleťalová, Karel Vaca a Milan Grygar, jsou mezi autory jména méně častá. Například Petr Sís navrhl plakát k Hudbě kolonád, Theodor Pištěk k Upírovi z Feratu, Daisy Mrázková k francouzskému dokumentu Čtyři z Moany. Zhruba desítku titulů nakreslil Kája Saudek, výjimečně působí jeho romantické zpracování Fassbinderovy Effi Briestové z roku 1974. Stejně prý překvapí plakát k filmu Všechno zlato světa z roku 1962, pod kterým je podepsán Adolf Born, jehož typický rukopis tu ještě není zcela čitelný.

"Samozřejmě nabídneme i klasického Borna, protože máme plakáty k Básníkům nebo Třem veteránům," doplnila Černohorská.

Spolu s prodejem zahájí NFA výstavy vybraných originálů v pražském kině Ponrepo. "Pokaždé vystavíme tři plakáty k filmům z našeho aktuálního programu. Doufejme, že se divákům snímky zalíbí natolik, že si rovnou koupí i plakát," dodal David Havas z tohoto kina.

Zdroj: ČTK

Štítky plakát, Národní filmový archiv, Elena Černohorská, film, Adolf Born, Theodor Pištěk, Petr Sís, Kája Saudek, Zdeněk Ziegler, Karel Vaca

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Šance pro filmové nadšence: Archiv nabídne ke koupi téměř 2500 plakátů  |  Radilka  |  Drbna  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.