Počasí dnes11 °C, zítra16 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Zmizel vám televizní signál? Možná máte i vy nárok na bezplatnou opravu

Obyvatelé Liberecka čím dál častěji bojují se špatným televizním signálem. Ten na řadě míst ruší budování sítě LTE. V některých lokalitách došlo přechodně k úplné ztrátě televizního signálu pro celé oblasti nebo jsou rušeny jednotlivé domácnosti. Jen málo kdo však ví, že má v takovém případě právo na bezplatnou opravu.

„Občané mají nárok na opravu zdarma v případě prokázání rušení ze strany základnové stanice LTE, kterou hradí příslušný mobilní operátor způsobující rušení. Podmínkou pro bezplatnou opravu je bez závadová instalace přijímacího zařízení a dostatečná intenzita televizního signálu,“ řekl mluvčí magistrát Jan Král.

To ovšem většina lidí neví a snaží se ztrátu signálu řešit vlastními silami, když platí za instalaci odrušovacích filtrů a práci servisním firmám z vlastních peněz. Postup, jak řešit případy rušení pozemního televizního vysílání a na koho se obrátit, je uveden v příloze.

Výsledkem digitalizace televizního vysílání dokončené v roce 2012 bylo také odebrání části televizních kmitočtů v pásmu 800 MHz ve prospěch mobilních sítí. Tyto, ale i další kmitočty získali všichni tři stávající mobilní operátoři v aukci v roce 2014. Díky nově přiděleným kmitočtům jsou mobilní operátoři povinni pokrýt do pěti let 98 procent území ČR signálem LTE, což je širokopásmová technologie určená pro vysokorychlostní přenos dat v mobilních sítích, někdy označována i jako 4G.

V prvním pololetí 2014 byla zahájena výstavba sítí LTE a současně došlo k zahájení zkušebního provozu v nově přidělených pásmech, a to i v původním TV pásmu 800 MHz. Hlavním důvodem zkušebního provozu je ověřování, zdali nedochází k rušení příjmu zemského digitálního televizního vysílání v okolí stanic mobilních sítí.

Všechny stávající televizní přijímače, set-top-boxy a přijímací antény jsou totiž konstruovány i pro příjem TV kmitočtů v pásmu 800 MHz, kde však nyní vysílají právě LTE základnové stanice, což může způsobovat rušení televizního příjmu.

Štítky oprava, Liberecký kraj, mobilní operátor, mobilní síť, Jan Král, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Edita Malikova

Obrátila jsem se na telekomunikační úřad a tam mi řekli,abych si sehnala technika a on mi vše přeměřil.A eventuálně opravil.Tak jsem to udělala,ale nic se nezměnilo.Prostě se to seká dál.Tak nevím.

Středa, 14. října 2015, 08:36Odpovědět

Zmizel vám televizní signál? Možná máte i vy nárok na bezplatnou opravu  |  Radilka  |  Drbna  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.