Počasí dnes7 °C, zítra11 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Kam vyrazit? V Liberci a Jablonci vzniká třetí mapa zajímavých míst

V Liberci a Jablonci vzniká už třetí mapa zajímavých míst Direction. Zatímco první mapovala místa zajímavá pro studenty a druhá byla věnována zajímavostem pro rodiny s dětmi, ta třetí bude určena pro dospělé aktivní turisty. Do vytváření unikátní mapy se může zapojit i veřejnost se svými tipy, posílat je mohou lidé až do konce července prostřednictvím dotazníku na direction.tul.cz. Novinářům to řekl Jiří Šmída, kartograf a proděkan Technické univerzity Liberec, která u zrodu projektu stála.

Mapy Direction nejsou tradičními mapami turistických zajímavostí, ale spíš nabídkou tipů od místních obyvatel. "Chceme objevit ty skryté drahokamy, taková ta místa, která unikají naší pozornosti a doufáme, že právě lidé, kteří tady bydlí, nám pomůžou je do té mapy dostat," vysvětlil Šmída. Veřejnost tak může dát tip třeba na místa, kam v Liberci či Jablonci vyrazit na romantický piknik, kam si jít zaběhat nebo kde to má atmosféru. Mapa bude určena aktivním návštěvníkům obou měst.

Na vydání mapy se podílejí Městské informační centrum Liberec, Jablonecké kulturní a informační centrum a Technická univerzita v Liberci. Mapa Direction, jak anglický výraz napovídá, nabízí směr, kam vyrazit. "Specializace mapy na určitou skupinu návštěvníků je její předností. Navíc tipy jsou autentické a o obsahu map rozhodují sami obyvatelé, kteří doporučují (či nedoporučují) našim hostům místa a akce hodné jejich pozornosti. V tom je mapa výjimečná," řekl David Pastva, vedoucí odboru cestovního ruchu libereckého magistrátu.

Nový projekt propojuje Liberec a Jablonec nad Nisou v jedné mapě a dává návštěvníkům tipy s obou měst na jednom místě. Mapa bude ve dvou jazykových mutacích - češtině a angličtině a k dostání bude stejně jako dvě předchozí jen v papírové podobě v informačních centrech obou měst. Digitální podobu mapy nemají. "Rozhodli jsme se, že se soustředíme na papírové mapy. Lidí, kteří ocení papírovou mapu, je víc než těch, kteří by si ji chtěli prohlížet na malé obrazovce svého mobilu," dodal Šmída.

Autoři | Foto Direction

Štítky Liberec, Jablonec nad Nisou, Technická univerzita v Liberci, turistické centrum

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Kam vyrazit? V Liberci a Jablonci vzniká třetí mapa zajímavých míst  |  Radilka  |  Drbna  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.