Počasí dnes11 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Kečupy si napravily pověst, rajčaty nešetří

Před pěti lety kečupy v testu propadly, ale dnes je situace jiná. dTest zopakoval test kečupů a zjistil výrazné zlepšení ve dvou hlavních oblastech – v podílu rajčat ve výrobku a v jeho nezávadnosti.

Kvalitu kečupu v prvé řadě určuje výše podílu rajčat v obsahu a jeho nejnižší hranici nařizuje vyhláška. „Aby se výrobek mohl nazývat kečup, musí alespoň ze 12 % obsahovat refraktometrickou sušinu – zjednodušeně řečeno cukry – přičemž alespoň 7 % musí pocházet z rajčat či rajčatového protlaku,“ uvádí Hana Hoffmannová, šéfredaktorka časopisu dTest, a dodává: „Výrobci pak mohou při výrobě použít vyzrálá sladká rajčata nebo větší množství méně sladkých rajčat. Kromě toho jsou dány i limity pro kyselost kečupu a obsah soli.“

Obsah rajčat dělí kečupy do dvou kategorií – kečupy, které obsahují vyšší podíl rajčat, a kečupy se standardním obsahem rajčat. dTest dělení přijal i ve svém hodnocení a v první kategorii byl tak nejvyšší podíl rajčatové sušiny naměřen u Boneco Dětský kečup extra (14,3%), v druhé u dalšího kečupu pro malé Otma Otmánek Dětský kečup (9,3%). „Dobrou zprávou je, že na rozdíl od předchozího testu, tentokrát všechny kečupy splnily požadavky na obsah rajčat a z tohoto pohledu žádný nepropadl,“ říká Hoffmannová.

Kromě obsahu rajčat se testování zaměřilo i na deklarovaný obsah cukru, soli a škrobu, správnost etiket či použití konzervantů a náhradních sladidel. V širším měřítku dopadly kečupy spíše dobře a celkovým vítězem testu se stal výrobek Otma Gurmán Extra kečup s vysokým podílem rajčat, který prvenství získal nejen za vysoký obsah rajčat (13 %), ale také za příjemnou chuť, vůni, barvu i konzistenci.

Právě v senzorickém hodnocení kečupů se mezi výrobky objevily zásadní rozdíly. Hodnotitelé některým kečupům vytýkali příliš kořeněnou, kyselou či sladkou chuť a škrobovitou či pudinkovou konzistenci. „Nejhorší známku si ze senzorického hodnocení odnesl kečup značky Delipo zásluhou atypické připálené chuti a zatuchlé vůně. Je možné, že se v jeho případě na nestandardní chuti podílelo i nevhodně použité náhradní sladidlo,“ podotýká Hoffmannová.

Test také zodpověděl důležitou otázku, zda se zlepšila situace okolo pesticidů a především mykotoxinů, které byly před pěti lety nalezeny u všech testovaných kečupů. „Nalezená množství pesticidů se i tentokrát pohybovala hluboko pod maximálními povolenými limity. Výrazné zlepšení jsme zaznamenali na poli zjištěných mykotoxinů. Testovací laboratoř nalezla pouze jediný plísňový toxin, kyselinu tenuazovou, která není příliš nebezpečná a objevila se v tisícinásobně nižším množství, než v jakém může způsobovat potíže,“ uzavírá výsledky Hoffmannová.

Tisková zpráva | Foto flickr.com

Štítky kečup, rajče, cukr, DTest, sůl, rajčatový protlak, náhradní sladidlo, škrob

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Kečupy si napravily pověst, rajčaty nešetří  |  Radilka  |  Drbna  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.