Aktuálně

Instantní bramborové kaše bez přidaného mléka obsahují méně éček

Tisková zpráva | Foto pixabay.com

Nic se nevyrovná domácí bramborové kaši, ale když není čas na přípravu, musí občas stačit ta z pytlíku. Co se skrývá ve žlutém prášku, zkoumal časopis dTest a srovnal 13 různých sušených bramborových kaší. V porovnání se také zaměřil na přítomnost přídatných látek, které bychom v domácí kaši nenašli.

Instantních bramborové kaše jsou s námi přes půl století a za tu dobu se jejich výroba nezměnila. Brambory uvařené v páře se společně s přídatnými látkami zpracují na kaši, ze které se následovně vypaří voda, a suché pláty bramborové hmoty se rozemelou na vločky. „Jednu z přídatných látek představuje i sušené mléko, ale nenajdeme ho v každém výrobku. Do srovnání proto byly zařazeny jak kaše s mlékem, tak i bez něj,“ říká Hana Hoffmannová, šéfredaktorka dTestu, a dodává: „Velké rozdíly jsme našli nejen mezi kategoriemi, ale i v jejich rámci.“

Při pohledu na podíl brambor vyšly z porovnání kaše bez mléka lépe s 99% či 98% obsahem brambor. Zbytek představují přídatné látky zahrnující stabilizátory, antioxidanty a siřičitany, které zabraňují změně barvy potraviny, a emulgátory, které při přípravě zlepšují vstřebávání vody. „Alergiky může zaujmout fakt, že kaše Potato puree od Penny a kaše od Maggi neobsahují siřičitany,“ uvádí na konto přídatných látek Hoffmannová.

V žádném seznamu použitých surovin pak nechyběla kurkuma nebo kurkumin (E 100) podporující či nahrazující žluť kaše. Zajímavě se k deklaraci éček postavil výrobce Knorr, který na obalu své kaše bez mléka tvrdí, že neobsahuje přídavek umělých barviv a glutamanu. Při výrobě instantních kaší jsou však barviva s výjimkou kurkuminu zakázána, stejně jako přídavek glutamanu. „Obě tvrzení lze proto považovat za reklamu na samozřejmost, kterou evropská legislativa zakazuje,“ upozorňuje Hoffmannová.

Podíl brambor je v případě kaší s přidaným sušeným mlékem nižší a ve srovnání se pohyboval od 73 do 96 %. Zapříčinilo to přidané sušené mléko, ale i při součtu podílu brambor a mléka byly hodnoty častěji nižší než u kaší bez mléka. Nejvíce, 98 % brambor a mléka, deklaruje výrobek značky Natura. V případech kaší značky Josef Brabec Mlýn Horažďovice – Zářečí a Knorr ale hodnoty klesly pod 90 %.

Kaše s mlékem si také vedly hůře z pohledu přídatných látek. „Kaše Albert Quality své sušené mléko skládá také ze sušeného glukózového sirupu, rostlinného oleje a aroma a navíc do směsi přidává částečně ztužený palmový olej. Tato úprava může vést ke vzniku škodlivých transmastných kyselin,“ varuje Hoffmannová a dodává: „Palmový tuk přiznávají i kaše od Vitany a Knorru, přičemž druhá jmenovaná palmového tuku obsahuje více než sušeného mléka.“

Za kuriozitu pak mohou být považovány instrukce k přípravě některých bramborových kaší s mlékem. „Vitana na svém obalu tvrdí, že stačí přidat jen vodu. V návodu se pak ale dozvíme, že kromě vody je třeba přidat sůl a máslo či margarín, tak jako u prakticky všech ostatních kaší. Knorr zase jako jediný z kaší v celém srovnání předepisuje užití margarínu s máslovou příchutí. Klíčem k pochopení bude zřejmě fakt, že značka Knorr patří koncernu Unilever, stejně jako Rama, Perla, Flora či Hera,“ uzavírá Hoffmannová.

Chceš nám něco sdělit?Napiš nám

Napiš do redakce

Pošli nám tip na článek, reakci na daný článek nebo jakoukoliv zpětnou vazbu.

* Soubor není povinné přikládat.

Štítky mléko, bramborová kaše, přídatné látky, brambor, DTest, margarín, sůl, máslo, antioxidant, palmový olej, emulgátor, Unilever

Komentáře

Přihlášení uživatele

 Přihlásit se přes Apple
Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.