Přípravy na svatbu jsou v plném proudu, a vám toho přesto ještě tolik z vašeho seznamu „Co zařídit“ chybí… S námi si můžete odškrtnout další položku – svatební koláčky! Ty jsou neoddělitelnou součástí každé české veselky. Upéct si je ale můžete třeba i o víkendu.
Tato tradiční pochoutka musí mít alespoň tři druhy náplně a rozdává se v papírových košíčcích společně s oznámením svatebčanům. Koláčky většinou připravují rodiče či prarodiče snoubenců, někdo si je nechává upéct na zakázku. Těm, kteří se chystají na domácí pečení, radí Jiří Mikula, pekař z Českého ráje (www.pekarnamikula.cz).
Těsto na zhruba 30 koláčků:
- 500 g polohrubé mouky (2 vrchovaté hrnky)
- 2 lžíce cukru (nejlépe moučka)
- 1 vanilkový cukr
- 1 žloutek
- 1 celé vajíčko (na potření)
- ½ kostky droždí
- 7 lžic oleje
- 250 ml vlažného mléka
- špetka soli
Náplně do koláčků:
Tvarohová
- 1 kelímek tvarohu
- 1 žloutek
- nastrouhaná citrónová kůra
- 2–3 polévkové lžíce cukru (nejlépe moučka) – jinak dle chuti
- ½ vanilkového pudinku (přisypat) - přidává se, aby byl tvaroh na koláčcích nadýchaný
Maková
- cca 250 g máku
- 50 g džemu
- 1,25 dl mléka
- 50 g čokolády (dle chuti)
- 50 g cukru (nejlépe moučka)
- na dochucení skořice
Povidla
- 1 kelímek povidel
- 4–5 polévkových lžic nastrouhanou perníku
- 2 polévkové lžíce rumu
- cukr (nejlépe moučka) – dle chuti
Postup:
1) Nejdřív je třeba si připravit omládek neboli kvásek pro sladká těsta. Do hrnku dejte polévkovou lžíci mouky, 1 lžičku cukru, 1 dcl vlažného mléka a nakonec nadrobte droždí. Hrnek přikryjte utěrkou a nechte směs vzejít – cca 10 minut
2) Do druhé mísy vložte následující přísady: mouku, moučkový a vanilkový cukr, žloutek, olej a špetku soli. Poté přimíchejte vzešlý kvásek a vše zalijte zbylým mlékem
3) Směs zpracujte v hladké těsto, které se nelepí ani na stěny mísy, ani na vařečku. To pak zakryjte utěrkou a nechte na teplém místě kynout – cca 45 – 60 minut
4) Jakmile těsto vykyne, rozdělte si ho na několik menších částí (dle velikosti koláčků). Z těch pak uválejte rovnoměrné válce, ze kterých budete odkrajovat kousky těsta a tvarovat je do kuliček
5) Kuličky vložte na plech pokrytým pečicím papírem a nechte je tam cca ½ hodiny dokynout
6) Posléze do kuliček utvořte důlky (třeba pomocí malého štamprlete) a pomašlujte je rozšlehaným vajíčkem
7) Na závěr vkládejte náplně dle chuti
8) Pečte dozlatova zhruba při 220 °C
Napsala Růža Rumělková
Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.