Počasí dnes11 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Jak se bránit virům i podvodníkům v době pandemie? Poradíme vám

V období pandemie nového koronaviru by lidé měli být ostražití nejen ohledně podvodných či nevýhodných nabídek roušek, respirátorů či „zázračných“ léků, ale zejména by měli dbát o svou tělesnou a duševní pohodu. Níže vám přinášíme několik tipů, jak podpořit imunitu a zůstat i v těchto dnech fit.

Přestože sluneční paprsky lákají k procházkám, okolnosti nás nutí přečkat tyto dny bez bližšího kontaktu s okolním světem. Na první pohled se to může zdát jako možnost příjemného odpočinku a nicnedělání, trávení volného času s rodinou či realizace naplánovaného jarního úklidu. S omezením vycházení se však po pár dnech mohou dostavit pocity stísněnosti a nervozity z nemožnosti pohybovat se venku.

Jak zůstat v kondici a přirozeně posílit imunitu? Nejlepší obranou před vznikem nemoci je silný imunitní systém. Díky celé řadě nespecificky prospěšných potravin a živin můžeme naši obranyschopnost podpořit. Není to ale jen strava, i dostatek spánku, dobrá nálada a otužování nám může pomoci. Jaké potraviny do jídelníčku v tomto období zařadit?

Zeleninu a ovoce s vysokým podílem vitamínu C. Fermentovanou zeleninu (kysané zelí, kimchi), která posiluje střevní mikrobion. Potraviny s hořčíkem, selenem, železem, mědí, kyselinou listovou, polyfenoly a vitamíny A, E, B2, B6 a B12: bobulovité ovoce, citrusy, kapustu, cibuli, špenát, mrkev, vnitřnosti a vejce. Rostlinné látky s antibiotickým, antioxidačním či protizánětlivým působením: česnek, cibuli, zázvor, kurkumu, propolis, med manuka, echinaceu, omega-3 tuky z ryb, houby jako reishi, hlíva nebo shiitake.

Pokud je to možné, tedy bez bližšího kontaktu s ostatními lidmi, doporučuje se také pobyt venku, ideálně na slunci, procházky v lese či posezení na zahradě. Například vitamín D lidský organismus přirozeně získává díky dlouhodobému pobytu na slunci. V případě, že suplementujete vitamín D, přidejte k němu i vitamín K2. Stejně tak pro prevenci infekčních nemocí může prospět doplňování acetátu a glukonátu zinku, nejlépe v podobě dražé.

Na prvním místě před nákazou virem však stále zůstává dodržování základních hygienických pravidel a ochrana prostřednictvím roušek a respirátorů. Apelujeme na spotřebitele, aby byli pozorní při jejich nákupu na internetu. Jak ukazují množící se stížnosti v naší spotřebitelské poradně, současné situace se pohotově chopili podvodníci či neféroví obchodníci nabízející roušky a respirátory za nemalé částky. Zákazník zpravidla musí zboží zaplatit předem, zásilky se pak už ale nedočká, případně dorazí až za několik týdnů.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky dTest, koronavirus, vir, podvodníci, respirátor, pandemie

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jak se bránit virům i podvodníkům v době pandemie? Poradíme vám  |  Koronavirus  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.