Počasí dnes7 °C, zítra11 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Kvůli dezinfekci uzavřela liberecká univerzita menzu a laboratoře

Technická univerzita v Liberci uzavřela dnes budovu L s laboratořemi, kde sídlí Ústav pro nanomateriály a pokročilé technologie, a také menzu v Husově ulici. Důvodem je dezinfekce. U jednoho z vědeckých pracovníků univerzity potvrdil ve středu test nový koronavirus, jeho kolegyně je v karanténě, testována zatím nebyla, řekl mluvčí univerzity Radek Pirkl. Menza by se měla po vydezinfikování v pondělí znovu otevřít.

Koronavirem onemocněl šestapadesátiletý vědecko-výzkumný pracovník. Nemoc COVID-19 u něj potvrdil test provedený ve středu. Muž je v domácím léčení, nemoc u něj nemá vážný průběh. Jeho kolegyni, s níž má společnou pracovnu, nařídili hygienici karanténu. Do budovy L, kde měli oba vědci pracovnu, dopoledne nastoupila odborná firma. „Dezinfikovat se budou dvě patra, ve kterých se nakažený pohyboval, a společné prostory včetně vstupního vestibulu a obou výtahů," doplnil kvestor Vladimír Stach.

Podle mluvčího nechá univerzita z bezpečnostních důvodů vydezinfikovat také prostory, kde se vyrábí nanomateriál pro roušky a šijí roušky, přestože tam nakažený nepobýval. Kvůli dezinfekci se také dnes zastavily 3D tiskárny, kde vyrábějí ochranné prostředky pro krajskou nemocnici. Po ošetření bude ale možné provozy podle Pirkla obnovit, všechny produkty se před použitím dezinfikují.

Moderní budova L ústavu pro nanomateriály je výzkumným pracovištěm se špičkovým vybavením, kde se mimo jiné tisknou respirátory nebo filtry k celoobličejovým potápěčským maskám. Ústav je jedním z mála pracovišť v zemi, které disponuje nejmodernější 3D tiskárnou schopnou tisknout neporézně - hotový materiál nepropustí vodu ani viry, navíc je velmi rychlá. Respirátory jsou srovnatelné s těmi, které se vyrábějí na vstřikovacích lisech.

Autoři | Foto Luboš Vrabec

Štítky školy, koronavirus, univerzita, Liberec, dezinfekce, COVID-19, Technická univerzita v Liberci

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Kvůli dezinfekci uzavřela liberecká univerzita menzu a laboratoře  |  Koronavirus  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.