Počasí dnes10 °C, zítra11 °C
Neděle 29. září 2024  |  Svátek má Michal
Bez reklam

Semilští hasiči mají mezi sebou prvního nakaženého. Ostatní jsou izolováni

Hasiči v Libereckém kraji mají prvního nakaženého. Onemocnění covid-19 prokázal v pátek test u hasiče v Semilech. Aby zamezili dalšímu šíření nákazy mezi hasiči a občanskými pracovníky, zahájili okamžitě na stanici v Semilech dekontaminaci a všech 46 pracovníků stanice izolovali.

Na zámku v Semilech hasiči vytvořili záložní stanici, pro kterou vyčlenili dvě záložní vozidla z jiných stanic a přesunuli tam i dvě osádky. Novinářům to dnes řekl ředitel Hasičského záchranného sboru Libereckého kraje Luděk Prudil.

„Po dohodě s krajskou hygienickou stanicí bylo všech 46 hasičů a občanských pracovníků, kteří mají své působiště na stanici v Semilech, v sobotu otestováno. Dnes jsme dostali výsledky. Naštěstí u nikoho dalšího nebyla nákaza potvrzena, všechny testy byly negativní,“ řekl Luděk Prudil. Hasiči se přesto s hygieniky dohodli na tom, že 19 hasičů zůstane v karanténě. Jsou to ti, kteří byli v užším kontaktu s nakaženým hasičem. Tím vypadla jedna ze směn stanice v Semilech.

Po celou dobu karantény ji podle Prudila nahradí rezervy z Hasičského záchranného sboru Libereckého kraje. „Budou zde na směně B sloužit příslušníci z ostatních stanic. Snížili jsme počet lidí na stanicích a vytvářeli jsme rezervy pro podobné případy," řekl. Vyřazení 19 lidí podle ředitele nezpůsobí žádné zásadní problémy. Záchranný sbor má 435 hasičů a nikdo další v karanténě není. „Kdyby zůstalo v karanténě všech 46 lidí, byl by to větší problém," dodal Prudil.

V Libereckém kraji je podle informací krajské hygienické stanice 177 nemocných, u nichž testy nákazu novým koronavirem potvrdily. „Stav osmi pacientů si vyžádal hospitalizaci, z toho dva leží na anesteziologicko-resuscitačním oddělení," řekl dnes mluvčí Krajské nemocnice Liberec Václav Řičář. Na covid-19 v kraji zemřeli dva lidé, osm už se jich uzdravilo. Hygienici zatím nařídili testování 2757 lidí, nejvíc potvrzených případů je na Jablonecku, nejméně na Českolipsku. Na Semilsku potvrdily zatím testy onemocnění u 34 lidí.

Hodnocení článku je 60 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto HZS ČR

Štítky ČR, hasiči, koronavirus, Liberecký, Semily, Liberecký kraj, COVID-19, infekční onemocnění, karanténa, Krajská hygienická stanice, Hasičský záchranný sbor, Krajská nemocnice Liberec

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Semilští hasiči mají mezi sebou prvního nakaženého. Ostatní jsou izolováni  |  Koronavirus  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.