Počasí dnes13 °C, zítra19 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Minimálně do konce měsíce bude nadále platit zákaz návštěv v nemocnicích

V nemocnicích v Libereckém kraji bude kvůli snížení rizika nákazy novým koronavirem nejméně do konce května platit zákaz návštěv. Ve výjimečných případech může návštěvu povolit ošetřující lékař, povoleni jsou také otcové u porodu. Po jednání krajské epidemiologické komise to řekl náměstek hejtmana pro zdravotnictví Přemysl Sobotka.

Některé nemocnice v kraji jsou uzavřené už od konce ledna, kdy zákaz návštěv vyhlásily kvůli chřipkové epidemii. Později ho musely prodloužit, aby minimalizovaly riziko zavlečení koronavirové nákazy. Epidemiologická komise se podle Sobotky znovu sejde za týden a na základě vývoje v kraji rozhodne, zda doporučí zákaz návštěv ještě prodloužit nebo ho odvolat.

Už od pondělí 25. května budou ale návštěvy povolené v pobytových sociálních zařízeních v kraji. „Návštěvy se musí objednávat den předem, se svým příbuzným mohou ve vyčleněných prostorách strávit maximálně hodinu," řekla vedoucí krajského odboru sociálních věcí Jolana Šebková. Na návštěvu mohou podle ní přijít maximálně dva lidé z rodiny. Návštěvám budou při příchodu měřit teplotu a budou zaevidovány pro případ, že by do zařízení byla zanesena nákaza, aby bylo možné dohledat případné kontakty. „Doufám, že se to nestane," dodala Šebková.

Podle ředitele krajské hygienické stanice Vladimíra Valenty se v Libereckém kraji z covidu-19 aktuálně léčí 20 lidí, stav žádného z nich nevyžaduje hospitalizaci. Od začátku pandemie v kraji testy onemocnění prokázaly ve 200 případech, čtyři lidé komplikacím spojeným s nemocí podlehli, měli ale jiná závažná onemocnění.

„Koronavirus tady je a ještě nějakou dobu tady bude. Musíme prostě brát jako fakt, že infekční nemoci tady byly, jsou a budou. My se musíme naučit s ním (koronavirem) žít a omezit jeho dopad do zdravotního stavu zejména těch nejrizikovějších skupin," řekl Valenta. V sociálních ústavech v kraji se za celou dobu pandemie nakazili jen dva senioři.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky ČR, nemocnice, sociální, koronavirus, hygiena, Liberecký, návštěva, COVID-19, Přemysl Sobotka, Liberecký kraj, Vladimír Valenta, Krajská hygienická stanice

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Minimálně do konce měsíce bude nadále platit zákaz návštěv v nemocnicích  |  Koronavirus  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.