Počasí dnes13 °C, zítra19 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Pro očkování vzniknou velkokapacitní centra. V České Lípě v Crystalu, pro Liberec se místo vybírá

Liberecký kraj se připravuje na to, aby mohl od 1. února otevřít velkokapacitní očkovací centra. V každém okrese bude minimálně jedno. Jejich zprovoznění ale záleží na dostatku vakcín, řekl hejtman kraje Martin Půta (Starostové pro Liberecký kraj). Očkovací centra by měla být schopná očkovat až 36 tisíc lidí měsíčně. Jeden očkovací tým by měl zvládnout 1000 lidí za týden a takových týmů by mělo být devět.

„Budeme připraveni od 1. února očkovat významně větší počty lidí než kolik zatím máme vakcín k dispozici," uvedl hejtman.

Kraj má zatím přislíbeno do konce března 49 140 dávek vakcíny, z toho 11 700 by měl dostat v lednu. „Vakcíny, které máme k dispozici, tak budeme do konce ledna používat k očkování pro nejvíce ohrožené zaměstnanecké skupiny v nemocnicích, ale samozřejmě také pro praktické lékaře, ambulantní specialisty, pediatry, prostě všechny, kteří musí ve zdravotním systému v dalších měsících fungovat," uvedl Půta.

Příští týden by se mělo také začít s očkováním klientů a pracovníků sociálních zařízení. Pilotně se to bude zkoušet v krajském domově seniorů v Liberci-Františkově, očkování tam podstoupí zhruba 200 lidí. „Doufejme, že během akce se podaří odladit některé věci, které neodladíte, dokud to nespustíte přímo na místě," uvedl krajský radní pro zdravotnictví a krajský koordinátor očkovacích center Vladimír Richter (ODS).


S výjimkou Liberce se už nyní ví, kde velkokapacitní očkovací centra vzniknou. V České Lípě bude v kulturním domě Crystal, v Jablonci v areálu výstaviště a na Semilsku v areálech nemocnic v Jilemnici a Semilech. V Liberci bude místo známo příští týden v pondělí, vybírá se ze tří lokalit. „Od okamžiku, kdy bude výběr dokončen, začne konstrukce scénáře, který bude natolik podrobný, aby bylo možné rozvinout toto centrum do funkční podoby během 24 nebo nejhůře 48 hodin proti okamžiku, kdy vakcíny přijdou," řekl ředitel Krajské nemocnice Liberec Richard Lukáš. Podle něj se počítá i se zapojením praktických lékařů, spolupráce se domlouvá.

Od poloviny ledna by měl začít fungovat celorepublikový registrační systém na očkování proti covidu-19 pro lidi starší 80 let a od února pro všechny. Do dnešního dne mohly kraje a další instituce metodický pokyn k vakcinační strategii připomínkovat. Podle Půty chtějí, aby tento pokyn vláda vzala nejen na vědomí, ale také schválila. „Aby tam byla jasná zodpovědnost za systém, který by měl fungovat v celé republice," řekl.

Hodnocení článku je 88 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto olkraj.cz

Štítky koronavirus, Liberecký kraj, očkování, očkovací centra, očkovací centrum, Liberec, vakcína, Martin Půta, Česká Lípa, Starostové pro Liberecký kraj, Vladimír Richter, ODS

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Pro očkování vzniknou velkokapacitní centra. V České Lípě v Crystalu, pro Liberec se místo vybírá  |  Koronavirus  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.