Počasí dnes20 °C, zítra20 °C
Pátek 20. září 2024  |  Svátek má Oleg
Bez reklam

Za týden přibylo v kraji téměř 2,5 tisíc nakažených koronavirem

Počet nakažených za uplynulý týden vzrostl. Laboratoře potvrdily koronavirus u dalších 2469 lidí. O týden dříve jich bylo o 47 méně.

Od prvního případu loni v březnu už testy covid-19 v kraji potvrdily u 47.468 lidí, to je bezmála 11 procent obyvatel Libereckého kraje. Vyplývá to z údajů, které dnes ráno aktualizovalo ministerstvo zdravotnictví (MZ).

Z nákazy se v kraji zatím vyléčilo 41.994 lidí, což je více než 88 procent nakažených. Aktuálně je v kraji 4804 takzvaně aktivních případů nákazy, což jsou nejen nemocní, ale i nakažení bez příznaků. Komplikacím spojeným s nákazou podlehlo v kraji 670 lidí, z toho 28 za poslední týden.

Vakcínu proti koronaviru dostává denně v Libereckém kraji v průměru téměř 400 lidí. Přednostně se očkuje druhou dávkou. Celkově bylo zatím očkováno 7170 lidí, z nich už 2000 dostali druhou dávku. Více než pětinu očkovaných tvoří senioři starší 80 let. Za poslední týden v kraji použili zdravotníci 1992 dávek, o osm víc než v předcházejícím týdnu.

Ve středu do kraje dorazilo prvních 500 dávek vakcíny Moderna, dnes s ní začnou očkovat seniory v domovech s pečovatelskou službou v deseti městech. Podle krajského koordinátora očkování Vladimíra Richtera (ODS) přípravu zdržela nutnost vytisknout průvodní kartičky pro očkované. „U vakcín Pfizer byly, ale s Modernou nepřišly, a na to jsme nebyli připraveni," řekl Richter. To podle něj očkování Modernou přibrzdilo.

Nejhorší je v Libereckém kraji situace na Semilsku, kde testy za poslední týden potvrdily nákazu u 381 lidí, v přepočtu na 100.000 obyvatel je v okrese více než 514 nakažených. Semilsko sousedí s okresem Trutnov, který aktuálně patří k nejpostiženějším v zemi. O mnoho lepší ale není situace ani na sousedním Jablonecku. Oba regiony patří k oblíbeným rekreačním oblastem, kam zejména o víkendech míří navzdory koronavirovým omezením tisíce lidí. Nejlépe je na tom z pohledu nákazy v kraji Českolipsko, i tam ale nakažených přibývá. Za poslední týden tam testy odhalily 403 nově nakažených, přes 390 v přepočtu na 100.000 obyvatel.

Zhoršuje se i situace v nemocnicích, pacientů v nich přibývá a volné kapacity se tenčí. Aktuálně se nemocnice starají o 325 nemocných s koronavirem, to je o 21 víc než před týdnem. Na jednotkách intenzivní péče a ARO leží teď 54 nemocných ve vážném stavu, dalších 232 je na akutních lůžkách. Volná je čtvrtina připravených kapacit, ale jen sedm akutních lůžek. Žádné není aktuálně k dispozici v jilemnické nemocnici. „Pacienty v takovém případě převážíme do nemocnic v Liberci a Jablonci nad Nisou, mimo území kraje jsme je zatím vozit nemuseli," doplnil Richter.

Index protiepidemického rizika PES vzrostl od minulého týdne na 71 bodů, stále se ale drží ve čtvrtém z pěti stupňů rizika. Opatření proti koronaviru v ČR, která se indexem řídí, ale stále odpovídají nejpřísnějšímu, pátému stupni. Vláda chce v pondělí zvážit omezení pohybu obyvatel, současná opatření podle ministra zdravotnictví Jana Blatného (ANO) nefungují, protože je lidé nedodržují.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto vfn.cz

Štítky ČR, koronavirus, Liberecký, COVID-19, infekční onemocnění, nemocnice, Liberecký kraj, Vladimír Richter, Ministerstvo zdravotnictví České republiky, Jan Blatný, Pfizer, okres Semily, ODS

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Za týden přibylo v kraji téměř 2,5 tisíc nakažených koronavirem  |  Koronavirus  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.