Počasí dnes6 °C, zítra4 °C
Čtvrtek 18. dubna 2024  |  Svátek má Valérie
Bez reklam

V kraji jsou nová očkovací centra. Po Velikonocích se přidá další v Novém Boru

V Libereckém kraji se v tomto týdnu otevřela další očkovací centra. V úterý začali očkoval na EUC Klinice Liberec, ve středu ve sportovní hale v Tanvaldu na Jablonecku a ve čtvrtek otevřeli očkovací centrum i v sokolovně v Hrádku nad Nisou na Liberecku.

Po Velikonocích se otevře další centrum v divadle v Novém Boru na Českolipsku. Bude to zřejmě ve středu nebo ve čtvrtek, řekl Rudolf Focke, ředitel Léčebny respiračních nemocí Cvikov, která bude očkování v Novém Boru zajišťovat.

„Do očkování se zapojí místní lékaři, někteří přivedou i své zdravotní sestry, další zdravotníky dodáme my," řekl Focke. Očkovací centrum v městském divadle by mělo být v provozu denně šest až osm hodin, očkovat tam chtějí až stovku lidí denně. „Záležet ale bude na počtu vakcín," dodal.

V Libereckém kraji se začalo očkovat 4. ledna v nemocnicích, později vakcínu dostali i senioři a pracovníci v pobytových zařízeních sociálních služeb. Od 22. února se očkuje v pěti velkokapacitních centrech v Liberci, Jablonci nad Nisou, České Lípě, Semilech a Jilemnici. Později otevřela Krajská nemocnice Liberec velká centra i ve svých nemocnicích v Turnově a Frýdlantu. Celkem se zatím v kraji aplikovalo bezmála 63.800 dávek vakcíny. Počty očkovaných rostou, zatímco v minulém týdnu dostalo ve všedních dnech vakcínu v průměru 1650 lidí, v tomto týdnu už jsou to i více než 2000 očkovaných v jediném dni.

První dávku vakcíny zatím v kraji dostalo 41.730 lidí, více než 22.000 z nich i tu druhou. Alespoň jednou dávkou tak bylo zatím očkováno více než devět procent z 442.480 obyvatel kraje. Zhruba 61 procent očkovaných jsou senioři starší 70 let. Rychlejšímu tempu očkování zatím podle hejtmana Martina Půty (Starostové pro Liberecký kraj) brání nedostatek vakcín.

V nově otevřených centrech se podle Půty očkuje vakcínou od společnosti Moderna. „Uvidíme, jak bude Moderna v dalších týdnech chodit. Zatímco u Pfizeru se dá na dodávky poměrně dobře spolehnout, mimochodem od příštího týdne by to mělo být 11.700 dávek týdně, tak u Moderny, je to méně předvídatelné. A vůbec nemá smysl mluvit o AstřeZenece, u které jediné, co víme je, že nevíme, kolik jí přijde," dodal hejtman.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Jan Luxík

Štítky ČR, koronavirus, očkování, Liberecký, očkovací centrum, Liberecký kraj, Velikonoce, Nový Bor, vakcína, Liberec, Rudolf Focke, okres Jablonec nad Nisou, Hrádek nad Nisou

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V kraji jsou nová očkovací centra. Po Velikonocích se přidá další v Novém Boru  |  Koronavirus  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.