Počasí dnes11 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Koronavirus zpomaluje. Přibylo nejméně nakažených ve všední den od konce září

Ve čtvrtek přibylo v Česku nejméně případů nemoci covid-19 za všední den od 29. září. Zaznamenáno bylo 2615 nakažených, takže oproti předchozímu týdnu byl nárůst počtu případů o pětinu nižší. Vyplývá to z údajů na webu ministerstva zdravotnictví. V Praze ve čtvrtek přibylo 216 potvrzených případů onemocnění covid-19, nejméně ve všední den od 7. září. Oproti čtvrtku minulého týdne to bylo o 54 případů méně. Za posledních sedm dní prokázaly testy v hlavním městě 1736 nových případů nákazy, o čtvrtinu méně než v předchozích sedmi dnech.

Od začátku očkování bylo podáno zhruba 2,72 milionu dávek vakcín

Očkování lidí v Česku proti covidu-19, které začalo loni v prosinci, až do pátku minulého týdne zrychlovalo. Od soboty však počty očkovaných ve srovnání se stejnými dny předchozího týdne klesaly. Ve čtvrtek se počet očkovaných oproti předchozímu týdnu snížil o zhruba 5000 na 67 046.

Od loňského března, kdy se v Česku objevily první případy covidu-19, byla nemoc potvrzena u více než 1,6 milionu lidí a zemřelo 28 863 lidí s covidem-19. Od začátku letošního března, kdy denní nárůsty počtu nakažených dosáhly skoro 1 tisíc, postupně šíření nemoci zpomaluje.

Za celou dobu očkování bylo podáno dohromady zhruba 2,72 milionu dávek vakcín. U dosud podávaných vakcín od firem Pfizer/BioNTech, Moderna a AstraZeneca jsou potřeba dvě dávky, takže zcela naočkováno bylo zatím asi 925 tisíc lidí. Ve čtvrtek už bylo také podle webu ministerstva očkováno v Česku prvních 26 lidí vakcínou od firmy Johnson & Johnson, u které stačí pro plné naočkování jedna dávka. První dodávka vakcíny od Johnson & Johnson byla ve čtvrtek rozvážena do 288 ordinací praktických lékařů.

V posledních dnech zpomalilo testování

V posledních dnech ale zpomalilo i testování. Minulý týden ve čtvrtek bylo provedeno přes 190 tisíc antigenních testů a asi 17 500 PCR testů, kdežto tento čtvrtek bylo antigenních testů jen zhruba 142 tisíc a PCR testů 17 tisíc. Například u testů prováděných plošně a z preventivních důvodů, které tvoří většinu všech testů na covid-19, se tak podíl pozitivně testovaných na počtu provedených testů snížil jen mírně z 0,25 procenta za předchozí čtvrtek na nynějších 0,24 procenta.

U takzvané epidemiologické indikace testů, kdy jsou testováni lidé například kvůli možnému kontaktu s nakaženým, podíl dokonce mírně stoupl z 5,26 na 5,27 procenta. U diagnostické indikace, kdy jsou již testováni třeba lidé vykazující příznaky, se podíl nakažených snížil ze 16,36 na 14,43 procenta.

Klesl počet hospitalizovaných s covidem-19

Ve čtvrtek opět klesl počet hospitalizovaných s covidem-19, a to na 3693. Z nich 814 pacientů bylo ve vážném stavu. Množství hospitalizovaných se tak drží na nejnižší úrovni od poloviny loňského října. Statistiky ministerstva ale nezahrnují pacienty, kteří po deseti dnech nevykazují příznaky covidu-19. Počty obsazených lůžek v nemocnicích jsou tak stále vysoké. K dnešnímu ránu bylo podle ministerstva volných jen 24 procent lůžek s umělou plicní ventilací a 27 procent standardních lůžek s kyslíkem.

Podle údajů k protiepidemickému systému PES se dnes takzvané reprodukční číslo udávající, kolik dalších lidí nakazí jeden pozitivně testovaný, nezměnilo. Stejně jako ve čtvrtek bylo na hodnotě zhruba 0,85. Stále je tak pod zlomovou hodnotou jedna, jejíž překročení by znamenalo zrychlování šíření nákazy.

V Praze bylo od začátku epidemie prokázáno 180 423 případů

Od začátku epidemie loni v březnu byla infekce novým typem koronaviru v Praze prokázána ve 180 423 případech. Zhruba 95 procent nakažených už se uzdravilo.

Tempo očkování v metropoli tento týden zpomalilo. Od pondělí do čtvrtka bylo naočkováno necelých 31 tisíc dávek, zhruba o 3500 méně než za první čtyři pracovní dny předchozího týdne. Od začátku očkování proti novému koronaviru bylo v Praze aplikováno 449 tisíc dávek. Obě potřebné dávky dostalo zatím 175 456 lidí.

V celostátním srovnání patří hlavní město k méně zasaženým regionům. Na každých 100 tisíc obyvatel v metropoli připadá přibližně 129 potvrzených případů za posledních sedm dní. Na Prachaticku, kde je epidemická situace v současnosti nejhorší, je to téměř 324 případů. Naopak na Chebsku připadá na 100 tisíc obyvatel 25 nově nakažených za sedm dní.

V pražských nemocnicích bylo k dnešnímu ránu volných 17 procent z téměř 3000 standardních lůžek s kyslíkem, stejně jako před týdnem. Lůžek s plicní ventilací bylo v Praze k dnešnímu ránu volných 13 procent, pro pacienty s covidem-19 jich bylo připravených 34. Přenosných ventilátorů bylo k dispozici 67 procent a volná byla i více než třetina přístrojů ECMO pro mimotělní okysličování krve.

Zdravotníci v Praze ve čtvrtek podali přes 8000 dávek očkování proti covidu. Oproti středě to bylo o 1200 dávek více, ale v mezitýdenním srovnání to představovalo pokles o zhruba 16 procent.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto

Štítky ČR, koronavirus, statistika, COVID-19, všední den, Praha, nemoc, Česko, Ministerstvo zdravotnictví České republiky, Johnson & Johnson, Pfizer, AstraZeneca, BioNTech

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Koronavirus zpomaluje. Přibylo nejméně nakažených ve všední den od konce září  |  Koronavirus  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.