Počasí dnes22 °C, zítra19 °C
Středa 15. května 2024  |  Svátek má Žofie
Bez reklam

Za poslední týden přibylo v kraji nejméně případu nakažených od loňského srpna

Za poslední týden přibylo v Libereckém kraji 38 nově potvrzených případů covidu-19. To je nejméně od poloviny srpna loňského roku.

Na 100 000 obyvatel za předchozích sedm dnů přibylo devět případů, o týden dříve byla sedmidenní incidence na hodnotě 14. Plně očkována je skoro čtvrtina obyvatel kraje a částečně přes 44 procent, zájem o očkování ale klesá, vyplývá z dat na webu ministerstva zdravotnictví.

V kraji se 442.476 obyvateli očkování zatím podstoupilo 195.862 lidí a ukončené ho má 108.235.

a poslední týden lékaři očkovali 24.525 lidí, to je zhruba o 2200 méně než o týden dříve a 3500 méně než před dvěma týdny. Ke konci června kvůli nižšímu zájmu ukončí provoz očkovací centra v Turnově a Frýdlantu, která provozuje Krajská nemocnice Liberec.

Denní přírůstky jsou do deseti případů

Denní přírůstky nových případů v kraji se pohybují do deseti případů. V minulých týdnech se v regionu objevila nakažlivější mutace delta, dříve označované jako indická. Metodou sekvenace bylo podle údajů Krajské hygienické stanice v Liberci potvrzeno od května 54 případů u lidí s bydlištěm v Libereckém kraji, aktivních případů je do deseti. „Nemáme žádné ohnisko s výskytem mutace delta. Evidujeme pouze jednotlivé případy varianty delta od již vyhledaných pozitivních osob," řekla ve čtvrtek krajská mluvčí hygieniků Zuzana Balašová. Nikdo s potvrzenou mutací delta podle ní nebyl hospitalizován. „Průběh onemocnění nebyl bezpříznakový, byl mírný," dodala.

Z okresů kraje má aktuálně Českolipsko dva nové případy za sedm dnů v přepočtu na 100.000 obyvatel, Semilsko čtyři, Liberecko 12 a Jablonecko 13. Od loňského března se v Libereckém kraji koronavirem prokazatelně nakazilo 80.719 lidí, z nich se vyléčilo skoro 79.400. Naopak na covid či v jeho důsledku v kraji zemřelo za dobu epidemie 1283 lidí, z toho čtyři v červnu.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto

Štítky Liberecký, koronavirus, COVID-19, zdraví, Liberecký kraj, mutace, Ministerstvo zdravotnictví České republiky, Krajská nemocnice Liberec, Krajská hygienická stanice, Turnov, Frýdlant, Liberec

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Za poslední týden přibylo v kraji nejméně případu nakažených od loňského srpna  |  Koronavirus  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.