Počasí dnes11 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Nařízení kvůli covidu by měla být ve formě doporučení, myslí si ředitelka liberecké základky

Nařízení kvůli covidu-19 pro školy by měla být od září ve formě doporučení, řekla ředitelka liberecké základní školy 5. května Iveta Rejnartová. Za nemožné považuje dodržení podmínky stejného kolektivu ve školách.

To si myslí i ředitel liberecké střední stavební školy Radek Cikl. Míní zároveň, že ministerstvo zdravotnictví by mělo nějakým způsobem propagovat očkování proti covidu přímo ve školách.

Je nereálné dodržet homogenitu tříd v družině

Ministerstvo zdravotnictví zveřejnilo návrh protiepidemických opatření pro provoz škol od září minulý pátek. Ministerstvo školství v pondělí materiál rozeslalo školám s tím, že konečnou podobu dostanou po úpravě do finální podoby mimořádného opatření.

Rejnartová míní, že lepší variantou by bylo, pokud by opatření byla na bázi doporučení. „Protože vím, kde to mohu dodržovat a kde to nejde. Naprosto nemožné je dodržet homogenitu tříd v rámci školní družiny. Vzhledem k tomu, že kapacita je 250 dětí v osmi odděleních, tak se nám tam mixují děti z různých tříd," uvedla ředitelka školy. Kromě klasických tříd má škola i ty s Montessori výukou, ani tam podle Rejnartové není možné podmínku stejného kolektivu dodržet. „Protože i tam se nám děti střídají do různých skupin. A pokud chceme alespoň teď zachovat jakousi kvalitu výuky a konečně začít učit normálně, tak homogenita prostě dodržet nelze," uvedla.

Za problematickou považuje i podmínku, jež se týká provozu školních jídelen. „Snížit počet dětí ve školní jídelně nejde, to bychom obědvali od 9:00 do 15:00," dodala. Ostatní navržená opatření by podle ní neměl být problém dodržet.

I podle Cikla lze jen těžko dodržet podmínku ohledně homogenity kolektivů. „Pokud máme zachovat normální výuku, tak není myslitelné, aby to bylo zcela oddělené," uvedl. Počkat chce ale na konečný materiál z ministerstva školství. „Jsou to zatím taková obecná doporučení, která nevybočují z toho, co se běžně děje," dodal. Od ministerstva zdravotnictví by ale očekával, že se pokusí nějakým způsobem propagovat očkování přímo ve školách. „Když přijdete do nějakého zdravotnického zařízení, tak tam vidíte různé letáky, návody, proč si mýt ruce nebo proč se nechat třeba očkovat proti klíšťatům. Pokud by to žáci viděli, byl to pro ně nějaký apel k očkování," dodal.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Magistrát města Jihlavy

Štítky ČR, školy, koronavirus, Liberec, ministerstvo zdravotnictví, COVID-19

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Nařízení kvůli covidu by měla být ve formě doporučení, myslí si ředitelka liberecké základky  |  Koronavirus  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.