Počasí dnes7 °C, zítra11 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Počet nakažených za posledních sedm dní je nižší než minulý týden

V Libereckém kraji za předchozích sedm dnů přibylo 111 nově potvrzených případů covidu-19, o týden dříve bylo nově nakažených 117. V přepočtu na 100 000 obyvatel je sedmidenní incidence v kraji na 25 nových případech.

To je nejméně v republice, na stejné hodnotě je ještě sousední hradecký kraj. Nejhůř je na tom v ČR podle tohoto přepočtu Moravskoslezský kraj se 123 novými případy a Jihočeský se 115. Vyplývá to z dat na webu ministerstva zdravotnictví.

Průběh nemoci je u většiny nakažených v kraji mírný. „Máme deset případů. Sedm pacientů s covidem leží na infekci a tři na různých oddělení po nemocnici. Jsou to pacienti s jinou diagnózou a mají současně i covid," řekl mluvčí Krajské nemocnice Liberec Václav Řičář. Poslední úmrtí s covidem ministerstvo zdravotnictví v Libereckém kraji eviduje z 21. září a za poslední čtyři měsíce tři.

Krajská mluvčí hygieny Zuzana Balašová uvedla, že aktuálně má alespoň jednoho pozitivně testovaného na koronavirus 12 škol v kraji, z toho jedna je mateřská a jedna střední. „Evidujeme celkem 59 pozitivních osob, z toho je devět pedagogů. V karanténě je celkem řádově 500 osob, naprostá většina žáků. Denně se situace mění, dochází k ukončování karantén nebo naopak vznikají nové kolektivy tříd, které byly v kontaktu s pozitivním," řekla Balašová. Uzavřené je jedno odloučené pracoviště mateřské školy. „Situace v našem kraji je relativně příznivá, ačkoliv od konce září dochází k předpokládanému nárůstu, podobně jako v celé ČR," dodala mluvčí hygieny.

Před týdnem přibývalo v kraji nemocných hlavně na Liberecku, v tomto jich bylo méně a sedmidenní incidence v přepočtu na 100 000 lidí tak klesla na Liberecku ze 43 na 34 nově zjištěných případů. V ostatních regionech žádná výraznější změna nenastala. Na Semilsku v mezitýdenním srovnání stoupla sedmidenní incidence v přepočtu na 100 000 obyvatel z 27 na 30 nových případů, na Jablonecku z deseti na 17 a na Českolipsku zůstala na 12.

Zájem o očkování proti koronaviru v posledních třech týdnech v kraji stagnuje, vakcínu dostane týdně zhruba 2000 lidí. Za předchozích sedm dnů první dávku dostalo přes 700 lidí, druhou zhruba 850 a posilující třetí skoro 600. Od začátku letošního roku zdravotníci v kraji podali 467 962 dávek vakcín, očkovali 238 891 lidí, což je 54 procent obyvatel kraje. Očkování má ukončeno 235 042 lidí, z toho 6578 lidí má jednodávkovou vakcínu Janssen a 228 464 lidí podstoupilo očkování některou z dvoudávkových očkovacích látek. Posilující třetí dávku si nechalo zatím dát 1008 lidí.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Lucie Mojžíšová

Štítky koronavirus, Liberecký, Liberecký kraj, COVID-19, Ministerstvo zdravotnictví České republiky, Česko, vakcína, Krajská nemocnice Liberec, Jihočeský kraj, Moravskoslezský kraj, Královéhradecký kraj, Janssen Pharmaceutica

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Počet nakažených za posledních sedm dní je nižší než minulý týden  |  Koronavirus  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.