Počasí dnes11 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Na třetí dávku vakcíny mohou senioři a chronicky nemocní přijít dřív. Zkrátí se doba podání vakcíny

Pro lidi starší 60 let a chronicky nemocné se zkrátí interval přeočkování třetí dávkou vakcíny na covid-19. Ve svém internetovém pořadu Čau lidi to řekl premiér v demisi Andrej Babiš (ANO). Tento postup v pátek doporučil Státní ústav pro kontrolu léčiv. Ukončené očkování má v Česku víc než šest milionů lidí. Třetí, posilující dávku zatím dostalo okolo 621 tisíc lidí.

Ministerstvo zdravotnictví dostal od Státního ústavu pro kontrolu léčiv doporučení, aby se interval podání třetí dávky očkování pro rizikové skupiny obyvatel zkrátil. „Ve stanovisku jsme shrnuli data z dostupných studií. Rozhodnutí je však zcela na ministerstvu zdravotnictví, které se samozřejmě může řídit i doporučeními od dalších odborníků," řekla ředitelka SÚKL Irena Storová.

Na nutnost dalšího přeočkování upozorňují i odborníci. Účinnost vakcíny totiž časem klesá. „Podle předběžné analýzy českých dat po půlroce klesá účinnost druhé dávky proti covidu u všech vakcín k 60 procentům, po tři čtvrtě roce pod 50 procent," napsal v pátek na Twitteru předseda vakcinologické společnosti Roman Chlíbek. Ten také uvedl, že posilující třetí dávka zvyšuje účinnost na 90 procent.

Nyní je interval mezi druhou a třetí dávkou stanovený na šest měsíců. Nově bude možné nechat si aplikovat třetí dávku vakcíny už po pěti měsících. Nárok na to mají lidé nad 60 let a rizikové skupiny. „Pro další věkové kategorie se budeme snažit co nejdříve," řekl Andrej Babiš. Starší lidé a také zdravotníci, učitelé či chroničtí pacienti se mohli nechat naočkovat mezi prvními. Pro mnohé z nich tedy zkrácení intervalu pro přeočkování na pět měsíců výrazné urychlení neznamená, na posilující dávku by stejně začátkem prosince měli nárok.

Zájem o třetí dávku očkování byl doposud největší začátkem listopadu. Během tří dní od 3. do 5. listopadu zdravotníci podali víc jak 30 tisíc posilujících dávek.

Podle kandidáta na ministra zdravotnictví Vlastimila Válka (TOP 09) se postupně budou muset třetí dávkou naočkovat všichni. „Očkování a třetí dávka v každém případě brutálním způsobem chrání proti závažnému průběhu nemoci, snižuje riziko zhruba o sedmdesát procent, že někoho nakazíte,“ dodává.

Válek zároveň nevyloučil, že v budoucnu bude potřeba i čtvrtá posilující dávka vakcíny proti covidu. „Principiálně tak, jak to teď vypadá, tak bych si netroufnul říct, že nebude potřeba čtvrtá dávka. Myslím, že by bylo velmi neseriózní, kdyby někdo říkal, a také to zatím nikdo neříká, že po třetí dávce ta imunita vydrží tak dlouho, že už žádná další dávka nebude potřeba. Je velmi nekorektní říkat, že třetí dávka a jsem za vodou,“ řekl.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Spencer Davis /Pixabay.com

Štítky pandemie, koronavirus, vláda, vakcína, covid-19, třetí dávka, Válek, Ústav pro kontrolu léčiv, Vojtěch, nemoc, ochrana, Státní ústav pro kontrolu léčiv, očkování, Andrej Babiš, ANO 2011, Česko, Ministerstvo zdravotnictví České republiky, Irena Storová, Vl

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Na třetí dávku vakcíny mohou senioři a chronicky nemocní přijít dřív. Zkrátí se doba podání vakcíny  |  Koronavirus  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.