Počasí dnes19 °C, zítra17 °C
Sobota 4. května 2024  |  Svátek má Květoslav
Bez reklam

S očkováním dětí do jedenácti let se zatím v krajských očkovacích centrech nepočítá

V očkovacích centrech v Libereckém kraji zatím nepočítají s očkováním dětí od pěti do jedenácti let. V současné době tak není možné děti ani registrovat, informoval o tom krajský koordinátor očkování Vladimír Richter.

Vakcínu by měly dostat u svého dětského lékaře. Kraj má nárok získat zhruba 6000 dávek vakcíny, objednávat ji ale zatím nebude.

Zda pediatři s očkováním počítají, případně, jestli mají o vakcíny zájem, zatím kraj neví. „Na rozdíl od praktických lékařů nemají pediatři v kraji zástupce, se kterým bychom mohli jednat, budeme to řešit v pondělí na krizovém štábu," doplnil Richter. Ve věkové skupině od 12 do 17 let má zatím v Libereckém kraji kompletní očkování 12.172 dětí, dalších zhruba 2040 na druhou dávku čeká.

Epidemie v kraji zřejmě zpomaluje. Laboratoře odhalily méně nakažených

Za poslední týden potvrdily laboratoře v Libereckém kraji 4124 nových případů covidu-19. Je to o 112 méně než v předchozím týdnu, epidemie zřejmě začala zpomalovat. Stále je to ale pátý nejvyšší počet nakažených v jediném týdnu od začátku epidemie.

K očkovaní malých dětí chybí metodika

K očkování mladších dětí zatím podle krajského koordinátora chybí metodika. „Podle předběžných informací by k tomu mělo mít dítě papír od svého pediatra, že může být očkované. Když už tam ale pro ten papír rodiče s dítětem půjdou, tak už tam rovnou může být očkované. Zatím ale není metodika, takže uvidíme, jak to nakonec dopadne," dodal Richter. I kdyby se kraj nakonec rozhodl očkovat i mladší děti ve velkých centrech, termíny nabízet nebude dokud nebude mít podle Richtera jistotu, že je vakcína v Česku k dispozici.

Žádné testy ani očkování o Vánocích a na Nový rok. Centra v Libereckém kraji zůstanou zavřená

Očkovací a testovací centra v Libereckém kraji zůstanou o svátcích uzavřená. Týká se to Vánoc i silvestra a Nového roku. Vedení Libereckého kraje tak chce dát zdravotníkům volno, které mohou strávit s rodinou. Mimo provoz bude i krajská...

Česko podle dřívějších informací zatím objednalo 300 000 dávek pro děti od pěti do 11 let. Těch je podle dat Českého statistického úřadu téměř 800 000. Dosud bylo možné podávat vakcínu od firmy Pfizer/BioNTech dětem od 12 let. Snížení věkové hranice umožnilo rozhodnutí Evropské agentury pro léčivé přípravky (EMA). Díky schválení vakcíny pro děti ve věku od pěti let bude potenciální maximální proočkovanost české populace až 90,9 procenta.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Moje zdraví

Štítky koronavirus, očkování, děti, Liberecký, Vladimír Richter, vakcína, Liberecký kraj, Evropská léková agentura, Česko, Pfizer, Český statistický úřad

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

S očkováním dětí do jedenácti let se zatím v krajských očkovacích centrech nepočítá  |  Koronavirus  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.