Počasí dnes4 °C, zítra3 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

V Libereckém kraji stačí na péči o covidové pacienty jedna nemocnice. Liberecká jich má do deseti

V Libereckém kraji na péči o hospitalizované, u nichž je primárním onemocněním covid-19, aktuálně stačí jediná nemocnice. Péči zajišťuje liberecká nemocnice a pacientů, které přijímala kvůli covidu, má do deseti. Za nejhoršího stavu loni v polovině března bylo v kraji hospitalizováno 500 pacientů s covidem, z toho zhruba o 300 z nich pečovala liberecká nemocnice.

„Nyní jich je tak málo, že se koncentrují u nás a všichni jsou na infekčním oddělení. Pak jsou samozřejmě i pacienti, kteří mají covid, ale převažující diagnóza je jiná. To znamená, že leží na jiném oddělení a mají tam specifický režim z hlediska infekce," uvedl mluvčí Krajské nemocnice Liberec Václav Řičář

Epidemie koronaviru je v Libereckém kraji na ústupu. Za posledních sedm dnů bylo laboratorně potvrzeno 990 nově nakažených. To je skoro o čtvrtinu méně než o týden dříve, kdy přibylo 1 307 případů a zároveň nejméně za týden od konce října loňského roku.

Incidenční číslo klesá

Takzvané incidenční číslo, tedy počet nově nakažených za sedm dnů na 100 000 lidí, kleslo za poslední týden za celý Liberecký kraj z 295 na 224. Situace se zlepšuje ve všech regionech kraje. Na Českolipsku kleslo incidenční číslo od minulého čtvrtka z 292 na 193, na Liberecku z 284 na 205, na Jablonecku z 287 na 241 a na Semilsku z 328 na 287.

Od prvního zjištěného případu v březnu 2020 se koronavirem v Libereckém kraji prokazatelně nakazilo přes 160 500 lidí, což je skoro 37 procent obyvatel regionu. Maximem za sedm dnů bylo 10 279 nově nakažených letos na přelomu ledna a února.

V souvislosti s koronavirem zemřeli za posledních sedm dnů v kraji tři lidé, za týden předcházející čtyři. Za více než dva roky trvání epidemie v kraji v souvislosti s koronavirem zemřelo 1 566 lidí, z nich od začátku letošního roku 146.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Drbna archiv

Štítky ČR, koronavirus, Liberecký kraj, nákaza, nemocnice, COVID-19, pacient, Krajská nemocnice Liberec, pandemie covidu-19

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V Libereckém kraji stačí na péči o covidové pacienty jedna nemocnice. Liberecká jich má do deseti  |  Koronavirus  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.