Počasí dnes9 °C, zítra6 °C
Úterý 16. dubna 2024  |  Svátek má Irena
Bez reklam

Defibrilátor v policejním voze zachránil život. Senior po téměř hodinovém oživování otevřel oči

Jsou to dva měsíce, co jsme vás informovali o tom, že si policisté a dobrovolní hasiči v Libereckém kraji rozdělili 36 externích defibrilátorů, díky kterým můžou bojovat o lidský život ještě před příjezdem záchranné služby. Že nešlo o zbytečný nákup ukazuje případ z uplynulého víkendu, kdy díky rychlé pomoci policistů vybavených tímto defibrilátorem došlo k záchraně života pětasedmdesátiletého muže.

V boj o život se změnilo poklidné páteční odpoledne v Mimoni. Senior zkolaboval z ničeho nic u táboráku, který dělal s rodinou. Ačkoliv mu jeho příbuzní poskytli okamžitě první pomoc a byli v kontaktu s dispečerem zdravotnické záchranné služby na tísňové lince 155, stav seniora se nelepšil. Dispečink proto na místo společně se záchrannou službou vyslal hlídku místních policistů, kteří ve svém autě vozí právě externí defibrilátor.

„Jakmile na místo během velmi krátké doby dorazili, jeden z nich u pacienta zahájil nepřímou masáž srdce a druhý aktivoval defibrilátor. Podle pokynů přístroje pak opakovaně policisté aplikovali pacientovi defibrilační výboj, který střídali s nepřímou srdeční masáží až do příjezdu lékaře zdravotnické záchranné služby,“ popsala dramatické chvíle mluvčí policie Ivana Baláková.

Zatímco lékař pacienta ještě na místě stabilizoval, policisté i nadále pomáhali zdravotníkům při nepřímé srdeční masáži. Z místa zdravotníci pacienta odváželi v bezvědomí, ale ještě před příjezdem sanity do nemocnice otevřel oči. To znamenalo, že snaha obou policistů o záchranu jeho života nebyla marná, i když se po 55 minutách oživování zdála být naděje na zlepšení jeho stavu zcela minimální.

„Za kvalitu poskytnuté první pomoci i za jejich vysoké osobní nasazení zdravotníci policistům poděkovali a ocení je také vedení libereckého krajského ředitelství,“ uzavřela Baláková.

Podle záchranářů se šance na přežití pro pacienty s prokázanou náhlou zástavou oběhu díky vybavení hlídek defibrilátory zvýšila asi o deset procent. „Podstatou tohoto projektu není snaha záchranné služby přesunout část svých povinností na ostatní složky IZS. Naší snahou je, zvýšit šance jednotlivců na přežití při vzniku náhlé zástavy oběhu. To vše díky ochotě a možnostem dalších složek IZS,“ řekl k projektu vedoucí operátor krajské záchranky Petr Matějíčka.

Právě on na tomto projektu se svým týmem pracuje dva roky. Inspiroval se v Jihomoravském a Ústeckém kraji, kde už tato spolupráce funguje. Vytvořením sítě z policistů a hasičů se zkrátila doba, která uplyne od vzniku zástavy oběhu do podání prvního defibrilačního výboje o přibližně 5 minut. To je důležité hlavně v místech, kam to má záchranka daleko.

„V Libereckém kraji dojde přibližně k 400 náhlým zástavám oběhu za rok. Průměrná dojezdová doba našich posádek na místo události je 8 až 9 minut od zavolání. Jsou ale místa, kde je tato doba nad 10 minut a v Libereckém kraji se to týká asi 40 procent případů. S každou minutou se však rapidně snižuje šance na přežití až o 10 procent,“ vysvětlil Matějíčka. Liberecký kraj poskytl na projekt 2 050 000 korun, záchranná služba za ně nakoupila 36 přístrojů.

Foto Policie ČR

Štítky zdravotnická záchranná služba, Liberecký kraj, pacient, projekt, Mimoň

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Defibrilátor v policejním voze zachránil život. Senior po téměř hodinovém oživování otevřel oči  |  Krimi  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.