Počasí dnes13 °C, zítra19 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Nečesaný nemá žádné výstupy práce, za něž inkasoval miliony

Obžalovaný bývalý ředitel Krajské nemocnice Liberec Luděk Nečesaný nemá žádné výstupy svých prací, za něž zaplatily zdravotnické firmy přes 23 milionů korun. Podle obžaloby šlo o úplatky, Nečesaný to důrazně odmítá. Za přijetí úplatků Nečesanému hrozí pět až 12 let vězení. Nečesaný před soudem vypovídal dva dny, dohromady skoro 12 hodin. V pátek bude líčení pokračovat výslechem Tomáše Macháčka, který je v případu obžalován za podplácení.

V kauze se policie zaměřila na období od léta 2007 do února 2011, kdy byl Nečesaný ředitelem liberecké nemocnice. Podle obžaloby umožnil čtyřem firmám s nemocnicí obchodovat, případně zajistil, aby dodávaly výrazně více zboží. Peníze nedostával Nečesaný podle obžaloby přímo, firmy si ale objednávaly poradenské, konzultační a další služby u společnosti Sarmed, kterou založila v roce 2009 Nečesaného manželka Šárka. Státní zástupce Lukáš Otipka považuje spolupráci za fiktivní.

Za co konkrétně faktury vystavoval, není Nečesaný dnes už schopen doložit. Podle něj šlo o obchodně ekonomickou agendu, například vytváření odborných analýz, přípravu podkladů pro prezentace a marketing či optimalizaci skladového hospodářství a logistiky. Výstupy předával firmám písemně či ústně, podklady mu nezůstaly žádné. "Nebyl důvod si je schovávat," uvedl. Podle něj většinu z předaných informací nepotřeboval, navíc o část uložených dokumentů z té doby přišel. "Dovolím si odkázat na trestní věc svého syna, který rozprodal hodně věcí, včetně mého počítače," dodal.

Poradenstvím a poskytováním dalších služeb pro dodavatelské zdravotnické firmy se podle svých slov zabýval dlouhodobě, už někdy od roku 1998. "To, že jsem byl lékař, bylo výhodou v působení pro tyto společnosti," uvedl. Podle něj to nebylo v této branži obvyklé. Za hodinu si účtoval od 1000 do 6000 korun podle zakázky, což jsou podle něj standardní ceny. U soudu dnes i vysvětloval, proč nemohl jako ředitel nemocnice nadále podnikat pod svým jménem, ale prostřednictvím firmy napsané na jeho manželku. Důvodem byla konkurenční doložka. "Byla to varianta, jak se jí vyhnout," uvedl. Zároveň odmítl, že by jeho vedlejší aktivity mohly nemocnici uškodit nebo ovlivnit jeho práci pro ni. Zřizovatele nemocnice o svém podnikání neinformoval.

Nečesaný tvrdí, že na uzavírání zakázek s dodavateli zboží pro nemocnici neměl vliv a jen podepisoval smlouvy. Připustil ale, že několikrát neformálně mohl výběr dodavatele ovlivnit. Zdůraznil však, že vždy jednal v zájmu nemocnice. Zmiňované bylo například traumacentrum, kdy doporučil přejít na základě auditu na levnějšího dodavatele implantátů, protože oddělení překračovalo rozpočet.

V případu jsou obžalovaní ještě další dva lidé. Za legalizaci výnosů z trestné činnosti hrozí Šárce Nečesané tři až osm let vězení. Ze zástupců zdravotnických firem je mezi obžalovanými jen Tomáš Macháček z firmy MedicCor. Za podplácení mu hrozí rok až šest let vězení. U dalších firem policie nezjistila konkrétní odpovědnou osobu za údajné úplatky.

Autoři | Foto TOP 09

Štítky Liberec, soud, Luděk Nečesaný, úplatek, nemocnice, věznice, Krajská nemocnice Liberec

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Nečesaný nemá žádné výstupy práce, za něž inkasoval miliony  |  Krimi  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.