Počasí dnes17 °C, zítra19 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Čtyřčlenná skupina okradla stát na daních o 59 milionů korun, hrozí jim až deset let vězení

Vězení od šesti do 7,5 let požaduje státní zástupce pro tři obžalované v případu rozsáhlého daňového úniku při dovozu zboží z Číny. Čtvrtý obžalovaný byl podle něj jen pomocník a navrhuje pro něj mírnější trest, soud by měl zvážit i udělení podmíněného trestu. Podle obžaloby připravila čtyřčlenná skupina stát na daních o 59,4 milionu korun. Za krácení daně obžalovaným hrozí až deset let vězení. Závěrečné řeči budou pokračovat u Krajského soudu v Liberci i odpoledne, na řadě je obhajoba. Je možné, že soud dnes vynese rozsudek.

Za strůjce nelegálního obchodování dnes státní zástupce Miloš Klátik v závěrečné řeči označil Číňana Ťien Wanga, který je stíhán jako uprchlý. Podle obžaloby zajišťoval zboží z Číny a asijské odběratele v Česku. Klátik pro něj chce 7,5 roku vězení.

Jeho hlavním spolupracovníkem v nelegálním podnikání byl podle spisu Pavel Řihák z Brna, který ale vinu odmítá. Jeho obhajobu, že nebyl odpovědný za činnost firem, které daňové úniky prováděly, nepovažuje státní zástupce za pravdivou. Navrhuje pro něj 6,5 roku vězení a zabavení majetku, případně stanovení povinnosti zaplatit škodu pět milionů korun.

Podle obžaloby skupina v letech 2010 až 2012 dovezla 737 kontejnerů textilu. Když bylo zboží v Česku, nastrčená firma ho podle spisu papírově přefakturovala na další nastrčenou společnost se sídlem na Slovensku nebo v Maďarsku. Díky tomu bylo zboží osvobozeno od DPH a neplatila se ani daň z příjmů. Podle zjištění policie skončilo v českých tržnicích, hlavně v Praze, nezdaněné zboží za 297 milionů korun.

Dalšími obžalovanými jsou Renata Šimáňková a David Röschenthaler. Podle obžaloby se falšované vývozy z ČR uskutečňovaly nejprve přes firmu Envico patřící Šimáňkové. Obžalovaná tvrdí, že jednala jen na pokyny Řiháka a starala se o účetní stránku obchodu. Klátik je ale přesvědčen o tom, že díky svým zkušenostem z vedení firem musela vědět, že se dopouští trestné činnosti. Navrhuje pro ni trest šest let vězení.

Obžaloba poukazuje na to, že když se na firmu Envico zaměřil finanční úřad, Šimáňková ji ve spolupráci s Řihákem převedla na takzvaného bílého koně, muže ze Slovenska. Fingované vývozy se od druhé poloviny roku 2011 dělaly přes firmu Prenotax, jejímž jednatelem byl Röschenthaler, tehdejší přítel Šimánkové. Právě Röschenthalerovi navrhuje státní zástupce mírnější trest. I firma Prenotax byla později převedena na bílého koně ze Slovenska a vznikla třetí společnost, Geltera. Aby se na počínání skupiny nepřišlo, každá firma byla podle obžaloby registrovaná v různých částech země, daňové přiznání tak nepodávaly u stejného finančního úřadu.

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky Liberec, Krajský soud Liberec, Čína, textil, DPH, soud, věznice, daň, státní zástupce, Miloš Klátik, Česko, Slovensko, Brno, Maďarsko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Čtyřčlenná skupina okradla stát na daních o 59 milionů korun, hrozí jim až deset let vězení  |  Krimi  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.