Počasí dnes10 °C, zítra11 °C
Neděle 29. září 2024  |  Svátek má Michal
Bez reklam

V hospodě našli kartu a začali s ní platit. Nakupovali jídlo, alkohol i cigarety

Policie trestně stíhá dvojici mužů z Českolipska za přečin neoprávněného opatření, padělání a pozměnění platebního prostředku. Muži totiž v hospodě našli platební kartu, kterou tam vytratil devětadvacetiletý muž z České Lípy. A protože byla bezkontaktní, začali s ní nakupovat vždy do 500 korun, aby nemuseli zadávat PIN.

Kartu nalezl pětatřicetiletý muž, který si s ní nakoupil jídlo, alkohol a cigarety a pak ji ještě poskytl svému o pět let mladšímu kamarádovi. Ten kartu užíval až do jejího zablokování, což trvalo přibližně dva dny.

„Majitele na podezřelé transakce na kartě upozornil telefonicky pracovník banky, teprve z jeho podnětu ji začal oznamovatel doma hledat a zjistil, že ji u sebe nemá,“ řekla mluvčí policie Ivana Baláková.

Obvinění s ní uskutečnili dohromady 10 nákupů a vyčerpali mu tím z účtu částku 2 790 korun.

Po přijetí oznámení o zneužití karty po nich začali pátrat českolipští kriminalisté, kterým se je zhruba po dvou týdnech podařilo dopadnout. „Pokud je soud uzná vinnými, může je poslat až na dva roky do vězení,“ dodala mluvčí.

Podle ní jsou podobné případy velmi časté. „V loňském roce jsme přijali celkem 209 oznámení o zneužití platební karty v Libereckém kraji. V samotném okrese Liberec to pak bylo dokonce 123 případů, na Českolipsku 32, na Jablonecku 31 a na Semilsku 23. V letošním roce nám občané nahlásili v celém kraji už 53 zneužitých karet,“ vypočítala Baláková.

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky Platební karta, Česká Lípa, Policie, okres Česká Lípa, hospoda

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V hospodě našli kartu a začali s ní platit. Nakupovali jídlo, alkohol i cigarety  |  Krimi  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.