Počasí dnes6 °C, zítra7 °C
Středa 24. dubna 2024  |  Svátek má Jiří
Bez reklam

Cyklistu bez helmy srazilo auto, utrpěl těžká zranění

Vážným poraněním skončila nehoda, ke které došlo minulý pátek v České Lípě. Řidič Felicie usnul a přejel do protisměru, kde srazil pětapadesátiletého cyklistu. Ten dopadl částečně na střechu a čelní sklo auta a potom spadl na silnici.

„Cyklista měl v tomto případě přeci jen trochu štěstí, a to v tom, že ačkoliv nepoužil cyklistickou přilbu, vyvázl z krkolomného pádu "jen" s otřesem mozku a nerozbil si při něm lebku,“ uvedla mluvčí policie Ivana Baláková.

Zákon cyklistům nad osmnáct let sice nenařizuje nosit helmu, podle policistů by ji ale nosit měli. „Chrání si tak své zdraví a svůj život. Nikdy nevíte, kdy se vlivem nejrůznějších faktorů ocitnete v nebezpečí života, kdy o něm zda ho ztratíte, nebo přežijete, rozhodne jen to, zda máte na hlavě cyklistickou přilbu,“ vysvětlila mluvčí.

Většímu bezpečí cyklistů se dlouhodobě věnuje například celorepublikový projekt Na kole jen s přilbou. Hlavním cílem všech podobných aktivit je předcházet vážným následkům nehod cyklistů vzniklých v důsledku nepoužití a nebo nesprávného použití přilby za jízdy.

„Nesprávným použitím rozumíme nošení nesprávné velikosti a nebo nošení nevhodné přilby pro daný typ provozované cyklistiky. Helma musí mít vždy bezpečnostní certifikát a důležité také je, aby se snadno nerozepínala. Dbejte i na to, aby brýle k přilbě pasovaly, proto si vyzkoušejte obojí při jednom nákupu,“ dodala Baláková.

V loňském roce zavinilo nehodu v Libereckém kraji 133 cyklistů, jeden cyklista nehodu nepřežil, deset cyklistů se zranilo těžce a 117 lehce. Celkem 42 nehod způsobili cyklisté pod vlivem alkoholu. „Kromě alkoholu stálo za vznikem nehod cyklistů nevěnování se řízení, přeceňování vlastních fyzických sil, špatná technika jízdy a v neposlední řadě nesprávné předjíždění,“ uzavřela mluvčí.

Autoři | Foto Policie ČR

Štítky cyklista, helma, nehoda, Česká Lípa, havárie, Škoda Felicia

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Cyklistu bez helmy srazilo auto, utrpěl těžká zranění  |  Krimi  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.