Počasí dnes13 °C, zítra19 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Požár na Vysoké způsobil žhavý uhlík z nedbale vysypaného popela. Město vyhlásilo sbírku

Příčinou rozsáhlého požáru, který v noci na sobotu zničil velkou část koňské farmy Vysoká v Chrastavě, byla zřejmě nedbalost. Škody vyšetřovatelé předběžně odhadli na 50 až 60 milionů korun. Policie událost vyšetřuje pro podezření z trestného činu obecné ohrožení z nedbalosti.

Vedení Chrastavy v pondělí na mimořádné radě schválilo uspořádání sbírky ve prospěch farmy. „Farma Vysoká je dlouhodobě klenotem města Chrastava. Konají se tu festivaly, je tu reprezentativní hotel a především je tu proslulá péče o koně," uvedl starosta Chrastavy a senátor Michael Canov.

Do vyšetřování příčin požáru zapojili policisté psa. „Provedeným šetřením bylo zjištěno, že příčinou rozsáhlého požáru byla nedbalost. Požár vznikl od popela z kamen vysypaného na dvůr. Žhavý uhlík byl větrem zafouknut na suché listí pod uskladněnými trámy u stěny pod střechou objektu," popsala příčiny požáru policejní mluvčí Dagmar Sochorová.

K požáru v rekreačním areálu vyjeli hasiči v pátek po 22:00. Hořela střešní konstrukce zrekonstruovaného objektu, v němž je penzion a apartmány a také stáje. Z objektu museli před ohněm evakuovat 20 lidí a také více než 50 koní ze sousedních stájí. „Starost zasahujícím hasičům dělalo velké množství uskladněného sena v dalších částech objektu a ve stodolách za budovou. Chlazením budov však zabránili rozšíření požáru do zemědělské části," uvedla mluvčí krajských hasičů Pavlína Bílková.

Na obnovu farmy lze přispět v rámci sbírky, a to buď do kasičky v infocentru nebo na sbírkový účet 5529559309/0800. Město dnes vyhlásilo sbírku i ve prospěch rodiny, jejichž dům v Chrastavě byl také v sobotu částečně zničen při jiném požáru. „Příčinou požáru bylo vznícení zazděného trámu v komínovém tělese. Škoda je odhadována na 300 tisíc korun," uvedla Bílková. Účet sbírky pro rodinu je 5529564319/0800. Podle Canova budou na zastupitelstvu 10. prosince projednávat i přímou podporu města, a to formou darů. Pro Farmu Vysoká radní města navrhují 250 tisíc korun a pro rodinu 100 tisíc.

Autoři | Foto HZS LK

Štítky policie, požár, Chrastava, farma Vysoká, statek, Michael Canov, rodina

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Požár na Vysoké způsobil žhavý uhlík z nedbale vysypaného popela. Město vyhlásilo sbírku  |  Krimi  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.