Počasí dnes6 °C, zítra7 °C
Středa 24. dubna 2024  |  Svátek má Jiří
Bez reklam

V Krajské nemocnici zůstává poslední pacientka s otravou krve

Z devíti pacientů, kteří byli hospitalizováni s otravou krve po absolvování operací v nemocnici Frýdlant, zůstává v Krajské nemocnici Liberec poslední pacientka, její stav je ovšem vážný.

V krajské nemocnici v Liberci zůstává poslední z devíti pacientů postižených otravou krve po operaci v soukromé Nemocnici Frýdlant. Pacientka dál leží ve vážném stavu na ARO, řekl mluvčí Krajské nemocnice Liberec Václav Řičář. „Její stav je stále velmi vážný, nezlepšuje se,“ řekl.

„Všichni ostatní kromě této pacientky jsou už doma,“ dodal. Prvního z devíti lidí postižených otravou krve propustili lékaři z liberecké nemocnice minulý čtvrtek, další v pátek a o víkendu. „Dnes jsme propouštěli jednu pacientku,“ uvedl Řičář. Příznaky otravy krve mělo devět ze 16 pacientů, mužů a žen různého věku, kteří před dvěma týdny od pondělí do středy podstoupili operaci v soukromé Nemocnici Frýdlant ze skupiny EUC.

Operace různého typu prováděly různé týmy chirurgického a gynekologického oddělení, různí anesteziologové i sestry. Osm pacientů s otravou bylo hospitalizováno na ARO a JIP v Liberci, jeden v Jablonci nad Nisou, protože potřebovali intenzivní péči. Příčiny otravy krve zatím nejsou jasné a stále se zjišťují, případ vyšetřuje i policie.

Testy zatím ukázaly, že příčinou nebyly inhalační anestetikum ani chemické přípravky k dezinfekci operovaného místa. V jedné z lahviček s anestetikem Propofol, které se aplikuje nitrožilně, byl ale prokázán acinetobacter. To je bakteriální kmen, který se běžně vyskytuje v přírodě, ve vodě nebo v půdě. U oslabených lidí ale může vyvolat zápal plic, zánět či otravu krve. Tatáž bakterie byla v jednom z krevních vzorků od postižených pacientů. Ve vzorcích krve dalších lidí se ale bakterii vykultivovat nepovedlo. Podle lékařů to ale neznamená, že tam být nemohla.

Autoři | Foto KNL

Štítky nemocnice, Frýdlant, pacienti, otrava, pacient, Krajská nemocnice Liberec, Nemocnice Frýdlant, Liberec

V Krajské nemocnici zůstává poslední pacientka s otravou krve  |  Krimi  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.