Počasí dnes4 °C, zítra4 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

VÝROČÍ: Obchodní dům Ještěd zbourali před devíti lety

Je to právě devět let, co došlo k demolici obchodního domu Ještěd, který musel ustoupit novému centru Forum. V březnu 2009 začalo bourání stavby architektů Masáka a Hubáčka, kterou nezachránila petice občanů, odpor památkářů, ani silný tlak veřejnosti. Před devíti lety přišel Liberec o významnou dominantu.

Obchodní dům Ještěd, naposledy Tesco, byl jednou z nejvýznamnějších staveb sedmdesátých let v Československu. Přinášel zcela novou úroveň nakupování a dotvářel spodní centrum města. Měl mnoho odpůrců i obdivovatelů, nakonec zvítězili ti první, stavba vydržela jen něco přes třicet let.

Záměr zbourat Ještěd vyvolal bouřlivou reakci. Petici proti tomu podepsalo v Liberci několik tisíc lidí, velká polemika se strhla na stránkách deníků. Památkáři a odborníci se snažili demolici zabránit pokusem o zapsání stavby na seznam kulturních památek. Neuspěli, i když podobný dům Máj v Praze uspěl. A proto stojí dodnes. „Zcela jasně převážil politický tlak a ekonomické zájmy nad odbornými stanovisky,“ řekl v dubnu roku 2009 Mladé frontě dnes Jiří Suchomel, tehdejší proděkan Fakulty architektury liberecké univerzity, který sám podal žádost o zapsání Ještědu na seznam památek.


Tehdejší náměstek primátora pro kulturu a školství Ondřej Červinka na slavnostním otevření první části nového Fora. Foto: Ondřej Besperát

Tehdejší zástupci města ale žádnou diskusi nepřipustili. Ještěd prostě musel být zbourán, protože nevyhovoval modernímu způsobu nakupování. Slavná fotografie zachycuje tehdejšího náměstka primátora pro kulturu Ondřeje Červinku na slavnostním otevření první části nového Fora. Jak s úsměvem krájí dort ve tvaru Ještědu.

O stavbě

Autor: Miroslav Masák
Spoluautoři: Karel Hubáček a Václav Voda
Výstavba: 1968-1979

V roce 1961 byla městem vypsána architektonická soutěž na stavbu nového obchodního domu, který měl uzavřít jižní stranu Soukenného náměstí. Požadavkem byla v podstatě stavba tří samostatných obchodních domů vedle sebe spojených průchody v přízemí a terasami v patře. Tyto tři pavilony měly společnou jen expedici a suterénní sklady. Obchodní dům patřil svou prodejní plochou 8000 m2 k největším takovým zařízením své doby ve státě. Zajímavé bylo také barevné řešení vnějšího pláště tvořené tmavohnědým pláštěm z ocelového plechu opatřeného atmofixovým povrchem a jasně žlutých dlaždiček.(LIBEREC:REICHENBERG)

Souhlasíte po devíti letech s demolicí OD Ještěd?

Celkem hlasovalo927 čtenářů

Autoři | Foto By Matěj Baťha (Own work) [CC BY-SA 3.0 (https://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0)], via Wikimedia Commons

Štítky Tesco, Ještěd, demolice, výročí, obchodní dům, Liberec, Karel Hubáček, Miroslav Masák, Československo, Jiří Suchomel, Mladá fronta, Praha

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Tomáš Tománek

Je divné že nikdo moc nezmiňuje kolik to celé stálo. Copak se taková stavba jako byl OD Ještěd staví jen na 30 let? Mimo to bych řekl že se ve starém obchoďáku lépe nakupovalo. A je divné že už i nové Forum prošlo po docela krátké době vnitřní rekonstrukcí. Co bylo dole F&F a papírnictví tak teď je to tam zabarikádované. Spousta obchodů je jen pro bohaté.

Středa, 21. července 2021, 17:42Odpovědět

VÝROČÍ: Obchodní dům Ještěd zbourali před devíti lety  |  Krimi  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.