Počasí dnes6 °C, zítra7 °C
Středa 24. dubna 2024  |  Svátek má Jiří
Bez reklam

Dokumentarista Petr Hátle oživuje v podcastu Pohřešovaná záhadný případ novodobé kriminalistiky

Režisér Petr Hátle v osmi dílech chystaného dokumentárního krimi podcastu Pohřešovaná rekonstruuje okolnosti jednoho z nejzáhadnějších případů novodobé kriminalistiky – zmizení čtrnáctileté dívky Ivany Koškové, který zůstal dodnes nevyřešený. Hátle se o případ začal zajímat přesně po dvaceti letech od nešťastné události, kdy kvůli uplynutí promlčecí lhůty již nemůže být případný pachatel trestně stíhán. Jak dopadlo pátrání Petr Hátleho?

Čtrnáctiletá Ivana Košková z Příšovic na Liberecku jela v červenci 1997 na kole k tetě do vedlejší vesnice. Na místo ale nedorazila. Zmizela a nikdy se nenašla. „Jsem stejně starý jako Ivana a také pocházím ze severu Čech. Na případ jsem narazil v tisku pár měsíců před dvacátým výročím jejího zmizení a silně se mi vybavily vzpomínky na dobu, kdy se ztratila, a jak intenzivně se o tom tenkrát mluvilo. Překvapilo mě, že se v případu neobjevily žádné nové skutečnosti, i to pro mě bylo impulsem se k případu z pozice dokumentaristy vrátit,“ říká režisér Petr Hátle. Bionaut uvede první dva díly podcastu na své nové podcastové platformě www.audionaut.cz 8. dubna. Nové epizody Pohřešované zde budou uváděny každou středu.

Podívejte se na trailer

Pohřešovaná - teaser from Bionaut on Vimeo.

V posledních letech se o Ivanině zmizení v médiích psalo poměrně pravidelně. Žádné nové informace se však k případu neobjevily. Dokumentarista Hátle v rámci svého pátrání úzce spolupracoval s libereckými vyšetřovateli Janem Třešňákem a Vladimírem Sadílkem, kontaktoval rodinu Koškových, točil rozhovory s učiteli, spolužákem či policejní psycholožkou Ludmilou Čírtkovou nebo novinářkou Miladou Prokopovou, která se případu podrobně věnovala před patnácti lety. „Snažil jsem se zjistit více a myslím, že se nám podařilo objevit velké množství faktů, o kterých netušilo ani nejbližší okolí Ivany. Dík patří i libereckým vyšetřovatelům,“ dodává Hátle.

Petr Hátle se také v Pohřešované pokouší zjistit, jak náhlé zmizení Ivany Koškové, které dodnes nebylo objasněno, ovlivnilo životy jejích blízkých. Ve většině případů se totiž pohřešované dítě najde, případně policie alespoň zveřejní hypotézu o tom, co se stalo. U Ivany ale žádná oficiální verze neexistuje, což z jejího zmizení dělá jeden z nejzáhadnějších případů polistopadové kriminalistiky.

Nechtěli před kameru

Pohřešovaná měla původně vzniknout jako dokumentární film, ale tvůrci naráželi na neochotu klíčových postav vystupovat před kamerou. Producentka Dagmar Sedláčková přišla s nápadem zpracování bez použití obrazu, tedy v podobě dokumentárního podcastu, jehož vznik podpořil i producent Vratislav Šlajer ze společnosti Bionaut. V roce 2017, kdy se začala Pohřešovaná natáčet, se tak jednalo o jeden z prvních podcastových seriálů, které v Česku vznikaly. Svým formátem, propracovaným zvukovým designem a seriálovým typem vyprávění se Pohřešovaná nejvíce blíží prvnímu českému „true-crime podcastu“ Matematika zločinu, jehož jedna z autorek, dokumentariska Brit Jensen, se na Pohřešované podílela jako konzultující dramaturg.

Hodnocení článku je 90 %. Ohodnoť článek i Ty!

Tisková zpráva

Štítky Petr Hátle, pohřešovaná, dokument, Ivana Košková, Česko, Liberecký kraj, Příšovice, Dagmar Sedláčková, Ludmila Čírtková

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Dokumentarista Petr Hátle oživuje v podcastu Pohřešovaná záhadný případ novodobé kriminalistiky  |  Krimi  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.