Počasí dnes11 °C, zítra16 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Pálení čarodějnic je dobré nahlásit přes internet předem. Pořadatelé hasičům ušetří práci

Z pohledu hasičů patří filipojakubská noc mezi nejsledovanější noci v roce. I letos mohou organizátoři takzvaného pálení čarodějnic ušetřit práci jednotkám tím, že svoji vatru předem nahlásí přes internet. On-line oznámení o pálení ohně může předejít zbytečnému výjezdu hasičů.

V posledních dvou letech byla poslední dubnová noc kvůli covidovým opatřením poměrně klidná. Loni vyjížděli hasiči v Libereckém kraji k pěti požárům. Ani jednou to ale nebylo kvůli pálení čarodějnic. Přestože Krajskému operačnímu a informačnímu středisku HZS LK bylo nahlášeno na poslední dubnový den 650 pálení, ani v jednom případě letos hasiči nezasahovali u požáru, který by souvisel s pálením ohňů o Filipojakubské noci," uvedl krajský mluvčí hasičů Jakub Sucharda.

Aktuálně hasiči upozorňují, že je půda všeobecně suchá. O tom vypovídá i velké množství požárů ve volné přírodě. 

„Hasiči doporučují hlásit předem přes internet pálení čarodějnických ohňů občanům jako fyzickým osobám, u pálení organizovaných právnickými osobami je to dokonce povinnost,“ uvedla na webu hasičů mluvčí Martina Götzová

Lidé by si měli uvědomit, že k ohlašování pořádání čarodějnic rozhodně nepatří linky 112 nebo 150. Pořadatelé mohou využít on-line formuláře na webu hasičů.  

Za bezpečnost zodpovídá ten, kdo škrtne sirkou  

Za bezpečnost pálení zodpovídá pořadatel akce nebo ten, kdo oheň rozdělá. Ze zákona je totiž povinný zabezpečit ohniště před případným požárem. V případě, že hasiči na místě odhalí bezpečnostní nedostatky, můžou padat pokuty. Za samotné ohniště 20 tisíc. Za případný požár až 25 tisíc korun.  

Právnické a podnikající fyzické osoby jsou navíc ze zákona povinny spalování hořlavých látek ve volném prostranství hlásit. „V případě zanedbání této zákonné povinnosti pak hrozí nemalé sankce a pokuty mohou dosáhnout až do výše půl milionu korun,“ dodala mluvčí hasičů.  

Ohodnoť článek

Autoři | Foto HZS LK

Štítky čarodějnice, hasiči, požár, oheň, pálení, ohlášení, vatra, filipojakubská, noc, bezpečnost, on-line, HZS, Internet, Liberecký kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Pálení čarodějnic je dobré nahlásit přes internet předem. Pořadatelé hasičům ušetří práci  |  Krimi  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.