Počasí dnes13 °C, zítra19 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

V kauze otravy krve pacientů ve frýdlantské nemocnici padlo obvinění. Šesti zdravotníkům hrozí vězení

Ve čtyři roky starém případu otravy pacientů v Nemocnici Frýdlant padlo šest obvinění. Zdravotníkům hrozí až čtyři roky vězení, soud ale může uložit také peněžitý trest. Všichni obvinění proti zahájení trestního stíhání podali stížnost, uvedla televize CNN Prima News na svém webu. Otravou krve onemocnělo devět z 24 pacientů operovaných v nemocnici od 26. do 28. listopadu 2018, poškození pacienti si již vymohli odškodnění. Krajská nemocnice Liberec, která nyní zařízení provozuje, považuje obvinění za spekulativní.

„Došlo k pokynu ze strany státní zástupkyně k trestnímu stíhání ve vztahu k šesti fyzickým osobám z řad zdravotnických pracovníků,“ sdělil CNN Prima News vedoucí Okresního státního zastupitelství v Liberci Lukáš Pauldura.

Poškození pacienti měli po operacích otravu krve, šlo přitom o různé operace - kolene, žlučníku či gynekologické zákroky. Pacienty operovaly různé týmy chirurgického a gynekologického oddělení, na zákrocích se podíleli různí anesteziologové i různé sestry. Pacienti s otravou bylo nutné převézt do nemocnic v Liberci a Jablonci, protože potřebovali intenzivní péči. Nikdo nezemřel, poslední pacientku propustila liberecká nemocnice v lednu 2019.

Policie, která okolnosti otravy vyšetřovala, případ v září 2019 odložila. Kriminalisté příčinu neodhalili, případ uzavřeli s tím, že se nestal trestný čin. Dvaasedmdesátiletý Jan Ružanovský, který po otravě krve málem zemřel, a z následků se zotavoval téměř dva roky, se s tím odmítl smířit a podal stížnost. „Nemůžou říct, že za to nikdo nemůže, jestliže se nás tam nakazilo tolik. Kdyby to byl jeden člověk, tak neřeknu, ale bylo nás tam devět. Zdálo se mi, že policie s tím byla moc rychle hotová, jsem rád, že se to konečně pohnulo," řekl CNN Ružanovský.

Obvinění stojí podle Pauldury na zjištění znalců. V nemocnici podle něj používali velké balení anestetika Propofol pro více pacientů, to ale výrazně zvyšuje riziko kontaminace. Velké balení je především pro velké nemocnice, kde často operace jednoho pacienta trvá i několik hodin. Před používáním jedné lahvičky pro více pacientů varoval už v roce 2017 Státní ústav pro kontrolu léčiv, který tuto praxi zaznamenal v několika nemocnicích.

V době otravy byla provozovatelem Nemocnice Frýdlant společnost EUC, která pacienty odškodnila. Operovat mohli ve Frýdlantu znovu začít až v únoru 2019, od 1. července provoz převzala Krajská nemocnice Liberec. Podle mluvčího krajské nemocnice Václava Řičáře je obvinění spekulativní a vykonstruované. „To, že směřuje ke konkrétním fyzickým osobám, považujeme za absurdní,“ uvedl.

Hodnocení článku je 40 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Nemocnice Frýdlant

Štítky ČR, kriminalita, nemocnice, Frýdlant, pacient, zdravotnický pracovník, Krajská nemocnice Liberec, Nemocnice Frýdlant, CNN Prima News, Liberec, Státní ústav pro kontrolu léčiv

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V kauze otravy krve pacientů ve frýdlantské nemocnici padlo obvinění. Šesti zdravotníkům hrozí vězení  |  Krimi  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.