Počasí dnes3 °C, zítra5 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Podle obžaloby maskoval vraždu nehodou. Zapálit auto s manželkou uvnitř ho nutil vyděrač, tvrdil u soudu

Liberecký krajský soud začal řešit případ pětačtyřicetiletého muže, který podle obžaloby zavraždil svou manželku a její smrt nafingoval jako dopravní nehodu, když auto zapálil a to shořelo i se ženou uvnitř. Celý příběh je jak z kriminálního seriálu. Muž totiž tvrdí, že manželku nezavraždil, ale že už byla mrtvá a zapálit auto ho donutil tajemný vyděrač.

„Poškozenou nejprve ochromil paralyzérem, který si koupil, auto nechal sjet do lesa, kde narazilo do stromu. Auto polil benzínem a zapálil ho,“ uvedla státní zástupkyně Petra Pazderková. Kanystr podle ní nechal v autě a odešel s tím, že si myslel, že policie bude případ vyšetřovat jako nehodu.

Jenže manželka podle obžaloby celou dobu vnímala, ale po zásahu paralyzérem se nemohla hýbat a dostat se z vozu a muž tak spáchal vraždu zvlášť trýznivým způsobem. „Můj návrh trestu činí nepodmíněné odnětí svobody ve výměře 25 let," dodala Pazderková.

Obžalovaný se ale k činu nepřiznal a svou vinu odmítl. Při několikahodinové výpovědi se často na dlouhé sekundy odmlčel, mluvil potichu a mnohdy se zdálo, že jeho slova s případem vůbec nesouvisí. Nakonec ale z jeho výpovědi vyplynulo, že manželku nezavraždil.

Osudné ráno 20. října popsal tak, že žena měla ráno odjet do práce. Obžalovaný jel s ní a na cestě potkali muže, který je měl vydírat kvůli erotickým snímkům ženy. Chtěl po nich peníze, ale žádné u sebe neměli, a tak jeli zpátky domů. Tam se žena s neznámým mužem dohadovala a obžalovaný šel domů. Dvojice podle něj mezitím odjela a on je jel na kole hledat.

Auto podle svých slov objevil ve chvíli, kdy bylo v lese mimo silnici a šel se k němu podívat. „Viděl jsem ji, jak tam sedí, nehýbala se. Chytnul jsem ji za ruku a řekl ji, ať se probere. Na nic nereagovala, žádné známky života. Pak jsem ji chtěl vyndat z auta,“ popsal.

V tu chvíli se ale prý u auta objevil neznámý člověk a donutil ho auto polít benzínem a zapálit. „Udělal jsem, co chce, nalil jsem benzín do motoru. Musel jsem to udělat, nechtěl jsem,“ dodal obžalovaný s tím, že si není jistý tím, že by auto zapálil on. „Auto začalo hořet, prostě blaflo,“ řekl.

Poté prý znovu sedl na kolo a odjel domů za malým synem, který byl doma sám. Poté prý přišli policisté s tím, že se stala nehoda a jeho žena zemřela. Mrtvou ženu záchranáři objevili v nabouraném a ohořelém osobním voze 20. října 2021 ráno na silnici třetí třídy mezi vesnicemi Drnovec a Mařeničky nedaleko Cvikova. Brzy ale vyšlo najevo, že o nehodu nešlo a policie po nějaké době muže zatkla.

U soudu také zaznělo, že obžalovaný muž svoji verzi při výsleších na policii několikrát změnil. Odlišná byla i ta před soudem. I proto znalkyně Denisa Dokulilová uvedla, že z forenzně psychologického hlediska mají jeho výpovědi sníženou věrohodnost a jsou proměnlivé jak v detailech, tak i vcelku. Soudkyně dnes citovala některé rozporuplné části jeho předchozích výpovědí. Obžalovaný se původně hájil tím, že šlo o sebevraždu jeho ženy, u níž na její přání asistoval. V té době měl totiž obžalovaný nastoupit do vězení za ujetí od dopravní nehody, při níž zranil chodce. A obžalovaný původně tvrdil, že jeho manželka nezvládala představu, že by se měla starat sama o jejich syna po dobu sedmi měsíců, tak chtěla spáchat sebevraždu. „Říkala, že se dokážu o něj postarat lépe než ona," řekl tehdy obžalovaný. U soudu tvrdil, že až ve vazební věznici našel odvahu říci, jak to bylo doopravdy. Přišel proto s tvrzením, že za smrtí jeho ženy stojí vyděrač, jehož totožnost ale nezná. I verzi s ním, jak se vše událo, ale několikrát pozměnil.

Podle znalkyně není jeho osobnost standardně zařaditelná. Obžalovaný má podle ní zvýšené rysy závislosti na druhých lidech, ale zároveň obtížně navazuje blízké vztahy. „Jeho jedinou blízkou osobou byla manželka a syn," uvedla Dokulilová. V případě obtíží se muž podle ní neměl na koho obrátit. Pokud se podle ní skutečně prokáže, že muž vraždu spáchal, dominujícím faktorem jeho motivu mohl být strach z opuštění, kdy roli mohla sehrát kombinace blížícího se nástupu do vězení s nepodloženým podezřením, že jeho manželka má někoho jiného.

Soud bude pokračovat výpověďmi svědků a soudních znalců.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Luboš Vrabec

Štítky soud, liberec, vražda, fingovaná nehoda, cvikov

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Podle obžaloby maskoval vraždu nehodou. Zapálit auto s manželkou uvnitř ho nutil vyděrač, tvrdil u soudu  |  Krimi  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.