Počasí dnes11 °C, zítra16 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Ukrajinská asistentka prevence zabránila podvodu na krajance

Podvodníci si nevybírají a v tom, někoho okrást nevynechávají ani lidi, kteří se sami ocitli v tíživé situaci. Za oběť vishingu, tedy podvodu po telefonu, si jeden z nich vyhlédl ženu, která do Liberce uprchla z válkou zmítané Ukrajiny. Měla ale štěstí, protože jí pomohla její krajanka, která pracuje jako asistentka prevence u Městské policie v Liberci.

„Jedna z libereckých asistentek prevence kriminality je Ukrajinka a navštěvuje místa s ubytovanými uprchlíky. Při nedávné kontrole se navštívené krajance rozezněl telefon a v něm se představil někdo jako policista, co se snaží zabránit hackerskému útoku,“ popsala mluvčí liberecké městské policie Daniela Bušková.

Hlas na druhé straně telefonu hovořil v ruštině, požadoval po ženě citlivé bankovní údaje a doporučoval, aby se obrátila na nejbližší policejní oddělení.

„Naše asistentka vše slyšela a bylo jí jasné, že jde o vishing. Naklonila se k telefonu a zeptala se: „Máte na mysli státní nebo městskou policii?“ Zmatené mlčení na druhém konci telefonu bylo více než výmluvné. Kolegyně svým pohotovým jednáním předešla podvodu,“ dodala Bušková. Svou reakcí tak ušetřila dalšího trápení svou krajanku, která mohla přijít o peníze a také práci policie, neboť předešla podvodu.

Hodnocení článku je 80 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Městská policie Liberec

Štítky podvod, městská policie, uprchlík, vishing, Liberec

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Ukrajinská asistentka prevence zabránila podvodu na krajance  |  Krimi  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.