Počasí dnes11 °C, zítra16 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Falešný e-mail s příkazem od šéfa přišel firmu na více než milion korun

Běžné e-maily tvářící se jako pokyn od šéfa stály firmu více než milion korun. Další společnost v regionu se stala obětí podvodníků. Podle policie jich na falešné emaily letos naletělo už několik.

O peníze tentokrát přišla firma na Českolipsku. „V pondělí kolem poledne přišel do služební emailové schránky zaměstnankyně, která má na starost platební styk s klienty, email od jejího ředitele s dotazem, zda mají na devizovém účtu dostatek hotovosti, aby mohli uskutečnit platbu do zahraničí ve výši 45 000 euro, která spěchá. Žena odpověděla kladně, a ještě upřesnila zůstatek na účtu,“ popsala začátek celého podvodného procesu mluvčí Policie ČR Libereckého kraje Ivana Baláková a pokračovala: “Vzápětí došel od ředitele druhý email s pokynem k provedení této platby s platebními údaji. Peníze žena převedla kolem 13. hodiny. Až teprve potom se setkala se svým ředitelem osobně a tehdy vyšlo najevo, že tyto emaily nepsal on.

Firma se stala obětí podvodníků, kteří provádějí takzvaný cílený phishing na konkrétní firmy. Pachatelé si společnost předem vytipují, seznámí se blíže s její strukturou a potom odešlou jménem ředitele podvodný email účetní nebo sekretářce. Ke všemu jim přitom stačí běžně stačí informace z běžně dostupných veřejných zdrojů.

V prvním emailu se jménem ředitele zpravidla poptají na stav devizového účtu firmy, pak přichází druhý email s pokynem k vyplacení peněz na zahraniční účet. Navíc skutečnost, že peníze odchází do zahraničí, snižuje schopnost bank neoprávněnou platbu zablokovat.

Jedinou efektivní obranou proti takovým podvodům je prevence. Ta spočívá v nastavení bezpečné interní komunikace ve firmě a v kvalitním zabezpečení e-mailů. Pomůže ale i jednoduchá rada. Pokud přijde do účtárny email s pokynem ředitele k provedení platby ve prospěch nového zákazníka, ověřte si ji u něj jiným způsobem než emailem, tedy osobně nebo telefonicky,“ doporučuje, prostřednictví mluvčí, policie.

Ověřování plateb je podle policistů také vhodné v případě, kdy stálý zákazník žádá emailem o zaslání platby na jiný účet, než který dosud užíval. Zde zpozorněte a platební údaje si u něj prověřte zase jinak než emailem, nabízí se telefonát nebo pracovní skype.

V letošním roce evidujeme v Libereckém kraji jednotky těchto případů. Tato trestná činnost se objevuje ve vlnách a pokud se podvodníkům daří firmy úspěšně okrádat, zvyšují svou aktivitu. Obezřetnost před nimi je tedy rozhodně na místě,“ dodala Baláková.

Hodnocení článku je 50 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto pixabay.com

Štítky podvod, phishing, Česká Lípa, Liberecký kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Falešný e-mail s příkazem od šéfa přišel firmu na více než milion korun  |  Krimi  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.