Počasí dnes22 °C, zítra23 °C
Pondělí 29. dubna 2024  |  Svátek má Robert
Bez reklam

V Jablonci se zaměřili na problémovou mládež v ulicích města. Reagují tak na útoky mezi dětmi

V Jablonci nad Nisou se v posledních týdnech víc zaměřili na problémovou mládež v ulicích města. Radnice tak reagovala na množící se často velmi brutální útoky, které si děti nahrávaly a sdílely je na sociálních sítích. Městská policie posílila dohled a zřídila speciální telefonní linku Bezpečí 483 357 855, na kterou se mohou lidé obrátit. Město podpořilo 380.000 korun terénní program zaměřený na problémovou mládež.

„Linka rozhodně nenahrazuje tísňovou linku 156. Slouží pro konzultaci konfliktních situací speciálně s problémovou mládeží. Telefonicky je tak možné žádat radu, jak problém řešit," doplnil manažer prevence městské policie Tomáš Svačina. Problémová místa jsou podle něj zejména kolem obchodního domu Central, ale také kolem muzea, Tyršův park, oblast kolem přehrady nebo na dopravním terminálu. „Jde o mládež, která nechce nebo nemůže chodit do nějakých organizovaných kroužků," dodal.

Linku Bezpečí Jablonec mohou využít například děti, které se staly obětí nebo svědkem násilí, jejich rodiče i rodiče dětí s výchovnými problémy. Od městské policie dostanou základní informace nebo kontakty na příslušné instituce. Podle ředitele městské policie Michala Švarce by v případě podobných útoků neměli lidé jen přihlížet, ale měli by zavolat policii a počkat na její příjezd na místě, i v případě, že se do potyčky sami nechtějí zapojovat. Řada útoků podle něj policii vůbec hlášena nebyla. Ve městě vznikla i občanská iniciativa Jablonec - město bez násilí.

V Jablonci řádí dětské bandy, policie řeší za květen už čtyři oznámení

Nadávky, kopance do těla, rány pěstí do obličej a hlavy, nahánění obětí. Za bílého dne v centru města, u obchoďáků anebo v okolí přehrady. Party výrostků šikanují a mlátí své vrstevníky v Jablonci nad Nisou. Policie má již několik oznámení.

Pomoci zklidnit situaci by měl pilotní Peer program Diakonie Českobratrské církve evangelické, která vyšle do ulic své terénní pracovníky. „Slibujeme si od toho zmapování, kde se ty skupinky pohybují. Městská policie má přehled, ale je potřeba mluvit přímo s těmi dětmi a mládeží. Budeme si dělat vyhodnocení, abychom věděli, zda je cesta pracovat s nimi přímo v ulicích, jestli pro ně zřídit nějaké komunitní centrum, nebo co jim vlastně nabídnout," řekla náměstkyně primátora Jana Hamplová (Starostové pro Liberecký kraj).

Možnost vyžití by těmto dětem měl nabídnout i skatepark, ten původní nedaleko přehrady je kvůli špatnému technickému stavu od roku 2019 zavřený. U přehrady by ale ještě letos měla být minirampa, tři malé betonové překážky chce město pořídit také do parku v blízkosti otočky tramvaje. Město se tak podle náměstka primátora Jakuba Chuchlíka (Piráti) snaží vyjít komunitě vstříc, připravuje i výstavbu nového skateparku. „Nebude to ale zřejmě dřív než za dva roky," dodal.

Hodnocení článku je 50 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto archiv Jiří Pešat

Štítky ČR, kriminalita, správa, děti, Jablonec nad Nisou

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V Jablonci se zaměřili na problémovou mládež v ulicích města. Reagují tak na útoky mezi dětmi  |  Krimi  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.