Počasí dnes19 °C, zítra22 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

Do opuštěné Lesní vily vnikli zloději kovů. Objekt je stále na prodej

Lesní vila v Liberci je roky opuštěná. Před dvěma lety ji koupil hoteliér Lukáš Pytloun s tím, že z ní udělá ubytovací zařízení. Od plánu ale nakonec ustoupil a objekt se snaží prodat. Před pár dny se do vily vloupali zloději drahých kovů.

„Do objektu Lesní vily se bohužel nedávno někdo vloupal, zloději drahých kovů. Vila byla znovu zabezpečena,“ uvedl hoteliér Lukáš Pytloun. Zloději podle něj ukradli i zabezpečovačku, kterou dokázali obejít. „Jsou nainstalovány mříže v oknech a celá budova je znovu zabezpečena. Vše bylo nahlášeno na policii ČR, která po pachatelích pátrá,“ dodal.

Objekt Lesní vily je opuštěný dlouhé roky. Po koupi Pytlounem se v ní odehrálo několik kulturních akcí, nyní je ale opět nevyužitý a čeká na nového majitele. A cena? 39 milionů korun. Kromě zlodějů navíc objekt poškodil i nedávný vítr, který strhl oplechování věžičky.

„Původní záměr bylo v tomto areálu vybudovat zajímavý pětihvězdičkový rezort, nicméně v současné době plánujeme dva pětihvězdičkové hotely v Praze, což je pro mě zajímavější a daleko větší projekt,“ řekl Drbně Lukáš Pytloun.

Přestavbě lesní vily by tak nemohl dát dostatek času. „Bohužel bych se vile nemohl naplno věnovat, nebo bych realizaci musel odložit o několik let a vila by ještě více chátrala, proto jsem se rozhodl vilu prodat,“ dodal.

Objekt z počátku dvacátého století si nechal postavit liberecký továrník Heinrich Liebieg podle návrhu architekta Jakoba Schmeissnera. Původně šlo o letní sídlo rodiny. Liebieg vilu odkázal svým opatrovnicím a po jeho smrti připadla městu. Od roku 1920 tu byla zotavovna, během války pak župní školící středisko NSDAP. Po válce tu vzniklo plicní sanatorium, později zde byla dětská psychiatrie.

Lesní vila se stala také dějištěm románu Miroslava Stuchlého s názvem Waldvilla. V centru příběhu stojí právě tajemná Lesní vila, která se stala němým svědkem přelomových dějinných okamžiků a v jejímž stínu došlo k několika vraždám.

Hodnocení článku je 82 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto poskytnuto Lukášem Pytlounem

Štítky lesní vila, wolkerovo sanatorium, liberec, výšina, pytloun, prodej

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Tomáš Tománek

Měl by je kousnout do zadnice hafan.

Středa, 25. října 2023, 15:33Odpovědět

Do opuštěné Lesní vily vnikli zloději kovů. Objekt je stále na prodej  |  Krimi  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.